Назад до Шестте вкуса

Шестте вкуса

  1. Шестте вкуса
  2. Раса, Виря и Випак
  3. Вкусове и действия на някои храни

Раса, Виря и Випак

Раса се нарича първото вкусово усещане, което възниква при попадането на дадено вещество върху езика. Когато храната се погълне и навлезе в стомаха непосредствено или след известно време възниква усещане за топлина или студ. То се нарича виря и се свързва със затоплящите или охлаждащите свойства на веществата. Храните имат определено въздействие дори и след смилане. То се нарича Випак. Например: съдържащите нишесте (скорбяла) храни, придобиват сладък вкус след сдъвкване и смилане. Следователно техният „вкус след смилане" (випак) е сладък.

Раса, виря и випак създават основата на аюрведическата фармакология. Ежедневните наблюдения показват, че съществуват много други субстанции, които действат по специфичен начин в организма и техният ефект не може да бъде обяснен с тези понятия. За обозначаване на това въздействие Чарак използва понятието прабхав, което буквално означава специфично действие, несвързано с раса, виря и випак или изключение от правилото.

Концепцията за раса, виря и випак е приложима не само по отношение на хранителните вещества и билките, но и за всичко останало - благородни камъни, камъни, минерали, метали, цветове, действащи включително и в сферата на чувствата и ума. Следващата таблица дава общите правила за определяне на раса, виря и випак. За всеки от вкусовете е посочен и пример за изключение (прабхав).

РАСА
(пръвоначален вкус)
ВИРЯ
(енергия на храната)
ВИПАК
(вкус след смилане)
ПРАБХАВ
(изключения)
сладко студено сладко мед
горещо (виря)
кисело горещо кисело лимон
студено (виря)
солено горещо сладко соев сос
студено (виря)
лютиво горещо лютиво лук
студено (виря)
горчиво студено лютиво куркума
горещо (виря)
стипчиво студено лютиво нар
сладко (випак)
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...