Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Принципи на Аюрведа  »  Шестте вкуса

Шестте вкуса

Шестте вкуса

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, за да може да усети вкуса на дадено вещество. Изсушете езика си и след това поставете малко захар или черен пипер върху него. Вие няма да усетите вкуса им. Следователно влажността на езика е абсолютно необходима за вкусовото възприятие.

Има шест вкуса: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив. Тези шест основни вкуса са производни на петте първоелемента. Сладкият вкус съдържа в себе си елементите Земя и Вода; киселият - Земя и Огън; соленият - Вода и Огън. Лютивият вкус съдържа първоелементите Огън и Въздух; горчивият - Въздух и Етер; стипчивият - Въздух и Земя.

Хората с вата конституция трябва да избягват прекомерната употреба на горчиви, лютиви и стипчиви вещества. Последните увеличават елемента Въздух и предизвикват образуването на газове. Храни със сладък, кисел и солен вкус са подходящи.

Хората с питта конституция трябва да избягват кисели, лютиви и солени храни, които нарушават баланса на елемента Огън в тялото. Добре ще им се отразяват стипчиви, сладки и горчиви храни.

Хората с кафа конституция трябва да избягват сладки, кисели и солени хранителни вещества, които увеличават първоелемента Вода. Хора с такъв тип конституция трябва да избират храни с лютив, горчив или стипчив вкус.

Телесните типове и техните естествени вкусове

ВАТАПИТТАКАФА

Горчиво

Стипчиво

Пикантно

Кисело

Солено

Пикантно

Сладко

Солено

Кисело

Сладкият вкус

Сладкият вкус увеличава телесните тъкани, подхранва и успокоява тялото, облекчава глада. Той е необходим за всеки телесен тип, но Питта и Вата могат да го използват в по-големи количества, отколкото Кафа. Водата и земята произвеждат сладкия вкус, който включва всичко въглехидрати, захари, мазнини и аминокиселини. Повечето зърнени храни и плодове са сладки. Първичният елемент на живота, водата, е сладка. Млякото е сладко. Почти всяка храна съдържа сладко в една или друга степен. Това е най-доминиращият вкус от всичко, което консумираме.

Киселият вкус

Киселото се използва в малки количества от всеки, но то е най-полезно за Вата. Малки количества могат да се използват от Кафа и съвсем малки - от Питта. То подпомага храносмилането и елиминирането на отпадъци от тялото. Киселото се образува от земния и огнения елемент. Всички органични киселини са кисели. Много плодове - като лимони, грейпфрути, киви и ягоди - са кисели с известна сладост. Всички ферментирали храни - като соев сос, кисело мляко и туршии - са кисели.

Лютивият вкус

Лютивият вкус с най-полезен за Кафа. Той трябва да се използва в малки количества за Вата и съвсем пестеливо - за Питта. Лютивият вкус стимулира апетита и поддържа метаболизма и секреторното равновесие в тялото. Той се образува от въздушния и огнения елемент. Подправките, като чесън, джинджифил (исиот), черен пипер и всички летливи масла, са лютиви.

Соленият вкус

Соленият вкус се използва в малки количества от всички типове, но е най-полезен за Вата. Той почиства телесните тъкани, прави системата подвижна и активизира храносмилането. Соленият вкус се образува от вода и огън и съществува в солта и водораслите. Повечето водни зеленчуци - тиквичка, краставица и домат - съдържат високи нива на естествен физиологичен разтвор.

Горчивият вкус

Горчивото е полезно за всички в аптекарски количества. То изчиства тялото и черния дроб от токсини, тонизира органите и контролира състоянието на кожата. От най-голямо значение е за Питта, от умерено - за Кафа и от най-малко - за Вата. Този вкус с образуван от въздух и пространство и се среша във всички горчиви храни - като куркума, алое вера, градинска жлъчка и маруля - и в алкалоиди и гликозиди.

Стипчивият вкус

Подобно на горчивото, стипчивото трябва да се използва като лекарство. Всеки тип може да употребява съвсем малки количества от него. Питта и Кафа имат право да го консумират повече от Вата. Стипчивото изчиства тялото чрез затягащите си свойства. То намалява секрециите и е най-чисто от шестте вкуса. Стипчиви храни са богатите на танини, като например чайовете, правени от кори на дървета. Повечето зеленчуци освен сладък, имат и стипчив вкус. Повечето лекарства са горчиви.

ВКУССВОЙСТВОПРИМЕРИДЕЙСТВИЕНАРУШЕНИЯ
Сладко (Земя + Вода) Охлажда Пшеница, ориз, прясно мляко, небет шекер, захар, фурми, сладък корен, червен карамфил, мента, бряст Анаболно. Намалява Вата и Питта, увеличава Кафа. Допринася за целостта на тялото. Увеличава Раса, Водата и Оджас. Повишава силата; утолява жаждата; предизвиква чувство на парене; храни и успокоява тялото. Студено е. Увеличава предразположенността към затлъстяване; предизвиква прекомерна сънливост, тежест, летаргия, загуба на апетит, кашлица, диабет и патологично нарастване на мускулатурата.
Кисело (земя + огън) Загрява Кисело мляко, сирене, зелено грозде, лимон, хибискус (китайска роза), шипки (плод) и тамаринд Анаболно: намалява Вата. увеличава Кафа и Питта, допринася за добрия вкус на храната. Възбужда апетита и изостря ума. Укрепва сетивата. Предизвиква секреции и слюноотделяне. Леко, горещо, мазно. Увеличава жаждата, чувствителността на зъбите, затварянето на очите, втечняването на Кафа, токсините в кръвта, отоците, язвите, киселинността.
Солено (Вода + Огън) Загрява Морска сол, каменна сол, келп (кафяви водорасли) Анаболно: намалява вата, увеличава Кафа и Питта. Стимулира храносмилането. Действа отпускащо и слабително. Увеличава слюноотделянето. Неутрализира ефекта на всички други вкусове. Предизвиква задържане на течности. Тежко, мазно, горещо. Уврежда кръвта; води до припадъци и до загряване на тялото; Увеличава кожните

заболявания. Предизвиква Възпаления, кръвни заболявания, пептични язви, обриви, пъпки и високо кръвно налягане.

Лютиво (Огън + Въздух) Загрява Лук, ряпа, люти чушки, джинджифил, чесън, асафетида, лют червен пипер. Катаболно: намалява Кафа, увеличава Вата и Питта. Поддържа чиста устната кухина. Подпомага смилането и всмукването на храната. Очиства кръвта. Спомага за изхвърлянето на кръвни съсиреци и лекува кожни заболявания. Очиства тялото. Леко, горещо, мазно. Увеличава топлината и потенето; предизвиква прупадъци; създава чувство на парене в гърлото, в стомаха и сърцето. Може да причини пептични язви, замаяност, загуба на съзнание.
Горчиво (Въздух + Етер) Охлажда Корени на глухарче, бял трън, киселец, ревен, пресни корени от куркума, сминдух, корени от тинтява. Катаболно: намалява Питта и Кафа, увеличава Вата. Подобрява другите вкусове. Действа антитоксично и бактерицидно. Действа като антидот при припадъци, сърбежи и чувство на парене. Леко и студено. Увеличава грапавостта, изтощението. обезводняването. Намалява количеството на костния мозък и сперматозоидите. Може за предизвика замаяност и загуба на съзнание
Стипчиво (Въздух + Земя) Охлажда Незрели банани, нар, смирна (мира), хидрастис, куркума стипца. Катаболно: намалява Питта и Кафа. увеличава Вата. Действа успокояващо, но предизвиква запек, свиване на кръвоносните съдове, съсирване на кръвта. Сухо, грапаво, студено. Увеличава сухостта в устата; подуването на корема, запека. Затруднява говора. Прекалената употреба на стипчиви вещества може да увреди сърцето.

2. Раса, Виря и Випак

Раса се нарича първото вкусово усещане, което възниква при попадането на дадено вещество върху езика. Когато храната се погълне и навлезе в стомаха непосредствено или след известно време възниква усещ...

3. Вкусове и действия на някои храни

ХРАНИВКУС (РАСА)ОХЛАЖДАНЕ ИЛИ ЗАГРЯВАНЕ (ВИРЯ)ЕФЕКТ СЛЕД СМИЛАНЕ (ВИПАК)СВОЙСТВА И ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТРИДОША Месо Говеждо Сладко загряване Сладко Тежко, плътно; увеличава Питта и Кафа, на...

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 15365

Препоръчани продукти

Коментари за Шестте вкуса

  Подобни статии

  Природните цикли

  Природните цикли

  Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...
  Аюрведа терапии

  Аюрведа терапии

  Цел на всички терапевтични усилия в Аюрведа е да се установи равновесие между вата, питта и кафа. В ...
  Кухнята - нашата аптека

  Кухнята - нашата аптека

  Кухнята може да бъде ваш домашен лечебен кабинет. Може да използвате вашата кухня и нейните ресурси,...