Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Живот и лечение с Аюрвед...  »  Чудесно начало на сутринта с Аюрведа

Чудесно начало на сутринта с Аюрведа

Чудесно начало на сутринта с Аюрведа

Как да започнем един здравословен и успешен ден? Кога е най-доброто време да се събудим според Аюрведа? Отговорите на тези въпроси и още много други ще намерите в настоящата статия.

В продължение на хилядолетия Аюрведа ни учи, че различните цикли на природата (например ден/нощ, годишни сезони, житейски фази) влияят върху нашето тяло и ум. Класическата Аюрведа литература описва подробно процедурите за подпомагане на здравето и младостта, благодарение на ежедневна рутина, наречена „Dinacharya”.  Предлагаме ви най-добрите съвети на Аюрведа за сутрешната ви рутина.

Най-доброто време за ставане - Аюрведа препоръчва да ставаме преди 6:00 часа сутрин, по време на сутрешния период на Вата и да си лягаме преди 22:00 часа, по време на вечерния период на Капха.

Сутришна рутина с Аюрведа – за повече свежест и спокойствие през деня
След като се събудите измийте зъбите и почистете езика си. Това премахва токсините и бактериите, натрупани през нощта. По този начин те не могат да се върнат в тялото.

За да активирате храносмилането може да изпиете чаша вода със стайна температура и след това да отидете до тоалетна.

След това е време да се раздвижите. Започнете с леки физически упражнения като например бързо ходене или упражненията „Слънчев поздрав“ (Surya Namaskar). Те са идеални за събуждане и раздвижване рано сутрин. След това може да отидете обратно в банята за аюрведичен масаж с масло (Abhyanga) и жабурене с масло (Gandusha). Може първо да направите масажа с масло, и докато то попива да направите Gandusha.

Аюрведа масаж с масло (Abhyanga) – може да правите този масаж самостоятелно. Той е нежен, но прониква дълбоко и е много лесен за изпълнение. След като го направите се чувствате защитени за цял ден и напълно удобно в кожата си. За хората с аюрведа тип Капха се препоръчва да правят сух масаж с копринена ръкавица (Garshan) вместо или преди Abhyanga.
Жабурене с масло (Gandusha)

За да практикувате Gandusha имате нужда от сусамово масло (1-2 супени лъжици). Жабурете маслото напред назад из устата, докато стане пенливо. След това го изплюйте с специално приготвен съд, а не в мивката. Според Аюрведа, Gandusha е ефективно средство за засилване на гласа, заздравяване на челюстите, , подобряване на вкусовите възприятия и защита срещу кариес.

Сутришната хигиенна рутина може да приключи с душ, бръснене и полагане на грижи за ноктите.

Ако практикувате йога или медитация сега е момента да се насладите на тази тиха среща със самия себе си. След това си направете някаква лека закуска и сте готови да се впуснете в един изпълнен с емоции и преживявания ден.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 8482

Препоръчани продукти

Коментари за Чудесно начало на сутринта с Аюрведа

  Подобни статии

  Лечение с цветове

  Лечение с цветове

  В Аюрведичната терапия се използва лечебната сила на различните цветове. Седемте естествени, основни...
  Дневни режими

  Дневни режими

  Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...
  Кухненски пособия

  Кухненски пособия

  Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...
  Приготвяне на зеленчуци

  Приготвяне на зеленчуци

  Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...