PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Принципи на Аюрведа

Циркулационните канали (сроти)

В тялото има многобройни канали, през които циркулират дхату, Аюрведа като сроти. Между тях има и по-груби, като например чревния тракт, лимфната система, артериите, вените и пикочополовия тракт, и по-фини канали, каквито са капилярите и надите. Последните са аналогични с меридианите в акупунктурата и на тях се гледа като на централни канали на телесната енергия. При диагностицирането на всички болести, аюрведичният лекар взема предвид кои доши са излезли от равновесие и кои канали са запушени.

Излишъкът от която и да било Аюрведа се използва сложна система за диагностициране, която проследява причината на болестта. Основната разлика между холистичния подход на тази древна наука и алопатичната медицина е, че Аюрведа лекува първоначалната причина на заболяването, а не симптомите.

Мъжете имат тринайсет групи канали или сроти; при жените те са петнайсет. От тринайсетте групи канали, характерни и за двата пола, първите три се управляват съответно от Вата, Питта. и Кафа. Накратко, първите три са проводници за дъха, храната и водата.

1. Въздушни сроти

Въздушните сроти, които произлизат от сърнето и хранителния тракт, пренасят пранична сила и жизненост през дихателната и циркулационната системи. Тези канали се повреждат при потискането на естествени телесни нужди, при преработката на суха, мазна храна и при физическо натоварване, както и при страх, тревога и нервно напрежение. Симптомите за повредени дихателни канали са плитко и учестено дишане.

2. Хранителни сроти

Хранителните сроти, които произлизат от стомаха, пренасят храната през храносмилателната система. Повредите в тези канали се получават при ненавременно и/или при безразборно хранене, при консумацията на нездравословни храни и слаб храносмилателен огън, както и от силна привързаност и собственическо чувство. Симптомите за настъпилите отрицателни промени са загуба на апетит, лошо храносмилане, повръщане и анорексия.

3. Водни сроти

Водните сроти, които произхождат от небцето и панкреаса, регулират телесните течности. Пречките в тези проходи се пораждат от презатопляне, от прекалената употреба на алкохол или други вещества, към които се привиква, и при преработването на много сухи храни, както и от агресивност и егоизъм. Симптомите за настъпили нередности са прекалената жажда и сухотата на устните, гърлото, езика и небцето.

Следващите седем групи канали обслужват седемте дхату на тялото. Подобно на дхату, тези канали са подредени от най-грубия към най-финия.

4. Плазмени сроти

Плазмените сроти, които пренасят чиле, плазма и лимфа към плазмения дхату, започват в сърцето и десетте му кръвоносни съда. Пречките в тези канали се причиняват от прекалено студени или тежки храни, както и от стрес и мъка. Симптомите са анорексия, замайване, гадене, припадане, анемия и безсилие.

5. Кръвни сроти

Кръвните сроти, които излизат от черния дроб и далака, пренасят кръв и по-специално - хемоглобин до кръвния дхату. Тази група често се нарича кръвоносна система. Нарушенията в нея се пораждат от горещи и мазни храни, прекалено излагане на слънце или на топлината на огъня и на радиоактивност, както и от гняв, монотонност и стрес. Симптомите са кожни заболявания и обриви, абсцеси, силни кръвотечения и възпаления на гениталните органи и ануса.

6. Мускулни сроти

Мускулните сроти, които започват в сухожилията и кожата, снабдяват с хранителни вещества мускулния дхату. Неуредиците в тези канали се дължат на редовната употреба на тежки, мазни храни, прекаленото спане, спането след ядене и заседналия начин на живот, както и на прекалената привързаност и нервното напрежение. Симптомите за наличие на проблеми са обикновено доброкачествени тумори, произвеждани от мускулната система, тонзилити, увеличен мъжец, хемороиди и увеличаване на щитовидната жлеза и аденоидите.

7. Мастни сроти

Мастните сроти, познати като мастна система, осигуряват хранителни съставки от мастни тъкани за мастния дхату. Тези канали започват от бъбреците и мастните тъкани в корема. Повредите в системата се причиняват от инерция, потискане на храносмилателната дейност, прекалена употреба на мазни храни, алкохол и други вещества, с които се привиква, както и от алчност, собственическо чувство и снизхождение. Симптомите са най-често диабет и проблеми в пикочния тракт.

8. Костни и хрущялни сроти

Костните и хрущялни сроти. известни като скелетна система, осигуряват хранителни вещества на костния и хрущялен дхату. Тази група започва от безименната кост. Повреждането на въпросните канали се поражда най-вече от прекалена активност, триене на костите и прекалена употреба на храни тип вата, както  и от страх и чувство за загуба. Симптомите за наличие на проблеми са обикновено сухи, чупливи нокти, развалени зъби, болезнени стави и суха и оредяваща коса.

9. Сроти на костния мозък

Сротите на костния мозък, известни като нервна система, осигуряват хранителните съставки за дхату на костния мозък. В Аюрведа под  костен мозък се разбира не само червената и бяла материя в костите, а и главния и гръбначен мозък. Нарушенията в костите и ставите обикновено се причиняват от не съвместими храни (например от едновременната преработка на студено и горещо) или несъвместими дейности (ходене и ядене). Приемането на храни, неподходящи за дадения тип тяло, като например Вата да яде студени, сухи храни, е друг фактор. След като въздействат на костите и ставите, тези прегрешения дават ефект и върху костния мозък. Сред причинителите могат да бъдат също така и изолацията и страхът. Симптомите за повредена нервна система са болка в ставите, прилошаване, главозамайване, загуба на паметта, загуба на съзнание и абсцеси.

10. Сроти на яйцеклетката и спермата

Сротите на яйцеклетката и спермата са най-фините от десетте досега изброени групи канали. Те пренасят сперматозоидите и яйцеклетките към репродуктивните тъкани или шукра дхату. Те започват в тестисите и яйчниците и за тях се говори обикновено като за репродуктивна система. Проблемите в тях нормално са резултат от прекален или потиснат сексуален живот неестествен секс, секс в неподходящо време, наркомания и аборти, както и от враждебност, егоизъм и алчност. Симптомите за влошаване на състоянието им са импотентност, безплодие и дефектна бременност. Тези канали пренасят същината на оджите.

Хранителният цикъл на тялото започва с раза и достига кулминацията си с оджас. Оджас дава възможност на теджите да преминават от финото тяло във физическото тяло, където се проявяват като храносмилателен огън. Оджас е потокът, аурата на тялото, когато преработваните храни са здравословни, умът - умиротворен, и когато се приема същината на продуктите. Всеки човек е надарен с потенциала да произвежда великолепен оджас. Отражение на телесното и ментално здраве, той се разпространява от най-вътрешното аз навън до физическото тяло. Разказват, че синята етерна аура на бог Кришна се простирала на хиляди мили и че всеки, който влезел в тези рамки, бил благословен със спокойствие. Когато оджас е обилен, естественият имунитет на тялото е непробиваем и можем да пазим всичко около себе си. На психологическо ниво оджас ни дава яснота и възможност за процъфтяване на познавателното аз.

Останалите групи канали, общи за представителите и на двата пола, са трите системи за отделяне на отпадъчните вещества от тялото.

11. Уринарни сроти

Уринарните сроти, които изхвърлят урината от тялото, започват в бъбреците и пикочния мехур. Пораженията в тези канали се причиняват от потискане на уринирането, както и от страх и нервност. Симптоми за неразположения в тази област обикновено са прекалено обилното, пестеливото или често уриниране.

12. Екскреторни сроти

Екскреторните сроти, които изхвърлят изпражненията от тялото, са така наречената екскреторна система. Водят началото си от дебелото черво и ректума. Повредите в тази система се причиняват от отслабен храносмилателен огън, при поглъщане на нови храни, преди смилането на предишните, при потискане на дефекацията и преработване на несъвместими храни, както и от алчност, силна привързаност и мрачно, потиснато настроение. Симптомите за заболяване са обикновено диария, запек или изключително твърди изпражнения.

13. Потни сроти

Последният от отделителните канали, а именно онзи, който изхвърля потта от тялото, е известен като потна система. Теза сроти излизат от мастните тъкани и космените фоликули. Проблемите в тези канали се пораждат от прекалена активност, горещина, силно подправени храни, киселинни храни, прекомерна употреба на алкохол или други вещества, към които се привиква, както и от тъга, страх и гняв. Симптомите на влошаване са обилно потене или липса на потене, груба и суха кожа и изгарящо усещане по кожата.

Двата допълнителни канала, които съществуват само в женското тяло, са менструалните сроти, които изхвърлят менструацията от тялото, и млечните сроти, които пренасят навън млякото на кърмачката. Тези две системи са част от плазмените сроти; те снабдяват плазмения дхату.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...