Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Хранене според телесния тип  »  Хранене за тип Питта

Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

Хранене за тип Питта

Вид храни. Хората от тип Питта трябва да употребяват храна, която е по-хладна и не толкова остра, колкото за останалите два типа. От шестте типа ранг-зин тези хора имат най-силно желание за остри вкусове и силни напитки, каквито са кафето, чили, лютиви подправки, тлъсти меса и алкохол - което обикновено утежнява здравните проблеми. При тях ударението трябва да падне върху простите въглехидрати включващи някои сурови храни в подходящия сезон и време. Тези хора се поддават най трудно на режим защото не обичат да бъдат наставлявани Почивката по време на храна е полезна за тях, за да успокои френетичното им понякога темпо

Време за хранене. Закуската трябва да бъде лека подобна на бърза закуска. Обядът трябва да бъде основното за деня ястие, тъй като храносмилателният им огън ще се повиши много. Късната вечеря - дори около полунощ - е добра за тях, при условие че храносмилателният огън е силен. Изключително подходящо за хората от тип Питта е употребата на сокове и леки пости. Имайте предвид, че тези хора могат да бъдат много раздразнителни, когато са гладни В подобни ситуации те трябва да внимават да не преяждат.

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
  • ябълки
  • кайсии
  • ягоди
  • пъпеши
  • портокали, сладки
  • круши
  • грозде
  • манго
  • малини
  • нар
  • стафиди
  • диня
  • ананас
  • сини сливи
  • боровинки
  • кокосов орех
  • фурми
  • смокини, пресни
  • сушени плодове, сладки
  • тамаринд
  • киви
  • лимони
  • авокадо
  • градински ягоди, сладки
  • дюли, сладки
  • банани
  • персимон, североам. сливи, под. на фурми
  • диви ягоди, кисели
  • папая
  • праскови
  • грейпфрут
  • ревен
  • диви боровинки, кисели
  • диви малини, кисели
ЗЕЛЕНЧУЦИ (поне 50% от диетата)
  • артишок (ангинар)
  • зелен фасул
  • земна ябълка
  • картофи, бели
  • кейл, къдраво зеле
  • кел, зелено зеле
  • краставици
  • глухарче, листа
  • градинска жлъчка
  • пахцърнак
  • грах
  • брюкселско зеле
  • зеле
  • карфиол
  • гъби
  • бамя
  • аспержи
  • камби
  • броколи
  • тиква
  • маруля
  • кресон
  • бамбукови върхари
  • моркови
  • магданоз
  • ряпа, листа
  • царевица, прясна
  • керевиз
  • алабаш
  • праз лук, готвен
  • синапови листа
  • моркови, надземна част
  • репей корени
  • банани тип "плантин"
  • маниока
  • спанак
  • цвекло
  • кромид лук, суров
  • репички
  • манголд, листно салатно цвекло
  • чили
  • домати
  • ряпа
  • цвекло, листа
  • патладжан
  • хрян
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (около 25% от диетата)
  • ечемик
  • овес, цял
  • кафяв ориз, сладък
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • пшеница

  • ориз суши, бял
  • кафяв ориз, с дълго или среднодълго зърно

  • амарант (шир)
  • ориз, в прекалено големи количества
  • просо
  • елда
  • царевица
  • ръж
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
 
  • готови зърнени храни, на основата на ечемик или пшеница
  • ечемичено брашно
  • булгур
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшенично брашно
  • мочи (начукан сладък ориз)
  • овесени трипи
  • овес, начукан или нарязан
  • неизбелвано бяло брашно
  • кускус
 
БЕЛТЪЧИНИ (приблизително 20% от диетата)
БОБОВИ ХРАНИ
  • мунг дхал, цял или разцепен
  • леща, кафява
  • нахут, черен или жълт
  • черен боб
  • разцепен грах, зелен или жълт
  • соя
  • тофу, готвено
  • урад дхал
  • леща, червена
  • тоор дхал
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ (сведени до минимум)
  • биволско месо
  • заешко месо
  • яйца (белтък)
  • свинско месо
  • агнешко месо
  • говеждо месо
  • домашни птици
  • миди, стриди, раци и т.н.
  • овнешко месо
  • риба
ЯДКИ И СЕМЕНА
 
  • слънчогледови семки, печени
  • кокосов орех
  • тиквени семки, печени
  • маково семе
  • воден кестен, варен
  • всички ядки
  • сусам, черен или бял
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
  • масло, безсолно
  • нискомаслена сметана
  • краве мляко, непреварено
  • сладолед, домашен
  • кисело мляко, подсладено
  • сирена, меки
  • козе мляко
  • млечни продукти от търговската мрежа
  • мътеница
  • твърди сирена и кашкавал
  • козе сирене
  • млечни продукти па прах
  • заквасена сметана
МАЗНИНИ
  • соево олио
  • кокосово (палмово) олио
  • слънчогледово олио
  • авокадово олио
  • зехтин
  • орехово олио
  • шафраниково олио
  • бадемово олио
  • царевично олио
  • животински мазнини
  • синапово олио
  • кайсиево олио и сланина
  • сусамово олио, тъмно
  • растително олио, смес
ПОДСЛАДИТЕЛИ
  • ечемичен малц
  • сок от захарна тръстика
  • фруктоза
  • концентрирани плодови сокове (ябълки, круши, манго, смокини кайсии, грозде)
  • фурми
  • кафява захар, нерафинирана
  • кленов сироп
  • сладки плодове
  • сироп от кафяв ориз
  • амасаке (оризово мляко)
  • мед
  • заместители на захарта(захарин, нутрасуит)
  • меласа
  • бяла захар
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
  • черен кимион
  • резене, морач
  • кудзу
  • джоджен
  • мента пиперика
  • копър листа
  • мента
  • куркума
  • уинтъргрийн
  • шафран
  • кориандър
  • кимион
  • къри листа
  • бадемов екстракт
  • босилек, пресен
  • черен пипер
  • гарам масала
  • джинджифил
  • ким
  • карамфил
  • къри на прах
  • копър семе
  • тамаринд
  • ванилия
  • сушена кора на индийско орехче
  • портокалова кора
  • магданоз
  • кардамом
  • канела
  • аджван
  • чесън
  • хрян
  • розмарин
  • градински чай
  • мащерка
  • замбун
  • червен пипер
  • асафетида
  • босилек
  • дафинов лист
  • лют червен пипер
  • бахар
  • анасон
  • манго на прах
  • риган
  • синапово семе
  • кромид лук, суров
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
  • розова вода
  • джоджен листа
  • кокосов орех, настърган или печен
  • кокосово мляко
  • пикантен сос, кокосов орех или манго
  • туршия, сладка с джинджифил
  • черен пипер
  • маслини, черни
  • оцет, от кафяв ориз или мек билков
  • портокалова кора
  • морска сол
  • кисело мляко, подсладено или с подправки
  • каменна сол
  • горчица, от търговската мрежа
  • чили, люто
  • чесън
  • майонеза, от търговската мрежа
  • туршия, кисела
  • кетчуп
  • консерванти и други химически добавки
  • сол, йодирана
  • соев сос
ВОДОРАСЛИ
 
  • агар-агар
  • араме
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруидс
  • сийуеър
  • вякаме
 
НАПИТКИ
  • алое вера, сок или напитки
  • шейк от фурми
  • прасковен сок
  • ягодов сок, сладък
  • кайсиев сок
  • основни
  • амасаке (оризово мляко)
  • напитки от рожков кокосово мляко
  • ябълков сок
  • крушов сок
  • краве мляко или напитки, хладни
  • гроздов сок
  • сок от манго
  • кокосови шейкове
  • бадемово мляко смес с цикория портокалов сок
  • морковено-зеленчуков сок подправки
  • соево мляко, с ласи (сладък айрян)
  • сок от червени боровинки
  • алкохол
  • солени напитки
  • газирани напитки
  • шоколадови напитки
  • сок от папая
  • кофеинови напитки
  • сок от грейпфрут
  • сок от кисели плодове
  • бананов шейк
  • замразени напитки
ЧАЙОВЕ
  • глухарче
  • бъз цвят
  • резене (морач)
  • хмел
  • жасмин
  • лавандула
  • теменужка
  • дива череша, кора
  • уинтъргрийн
  • пасифлора
  • мента пиперика
  • малина листа
  • розов цвят
  • шафран
  • мента
  • хризантема
  • зарасличе
  • ечемик (чай от зърно)
  • бреза
  • къпина
  • коча билка
  • лайка
  • цикория
  • лотос
  • бяла ружа
  • люцерна
  • пореч
  • репей
  • кардамом
  • канела
  • житен чай
  • хибискус
  • шипка
  • градинска ягода
  • аджван
  • глог
  • джинджифил, сушен или пресен
  • градински чай
  • женшен
  • царевична коса
  • евкалипт
  • карамфил
  • исоп
  • американско лавров дърво

 

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
     
ЗЕЛЕНЧУЦИ
     
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (около 50 процента от диетата)
     
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
     
БЕЛТЪЧИНИ (приблизително 20 процента от диетата)
БОБОВИ ХРАНИ
     
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
     
ЯДКИ И СЕМЕНА
     
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
     
МАЗНИНИ
     
ПОДСЛАДИТЕЛИ
     
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
     
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
     
ВОДОРАСЛИ
     
НАПИТКИ
     
ЧАЙОВЕ
     
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 19063

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене според телесния тип

  1. .

    град Нова Загора

  2. 1.

    не съм много съгласна-домати-обожавам ги а пише не. също от патладжана съм се натравяла а пише от време на време. Абсолютно несмислено. не е правилен типа-аз съм светламека суха кожа само кости а пише тъмна кожа и т. н!

  3. 2.

    Малко ми е противоречиво,един и същи продукт присъства и в позволените,и в забранените...Хич не е лесно и да определиш типа си.Индийската кухня си е ужасна.

  4. 3.

    Обожавам банани, но зная, че те образуват слуз... Радвам се, че под формата на напитка мога да го приемам(разреден с вода:). Непрепоръчително - много студено хмм.. Надявам се ледчетата в банановото ми смути да не се броят за много студени. :D

  5. 4.

    Здравейте.

    Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана
    солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.






  6. 5.

    xranise sas kakvoto obichash,Dani

  7. 6.

    Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи.
    Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.

  8. 7.

    Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.

  9. 8.

    Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.

Подобни статии

Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...
Шестте вкуса

Шестте вкуса

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, ...
Аюрведа терапии

Аюрведа терапии

Цел на всички терапевтични усилия в Аюрведа е да се установи равновесие между вата, питта и кафа. В ...
Кухнята - нашата аптека

Кухнята - нашата аптека

Кухнята може да бъде ваш домашен лечебен кабинет. Може да използвате вашата кухня и нейните ресурси,...
Лечение с метали

Лечение с метали

* Внимание! Изброените по-долу метали имат потенциално токсични действия, когато се използват прекал...