Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Хранене според телесния тип  »  Хранене за тип Кафа-Питта

Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

Хранене за тип Кафа-Питта

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • ябълки
  • кайсии
  • горски ягоди
  • дюля
  • смокини, сушени
  • манго праскови
  • горски малини
  • череши
  • персимон, североам. сливи, под. на фурми
  • нар
  • сини сливи
  • круши
  • стафиди
 
  • авокадо
  • червени боровинки
  • фурми
  • пъпеш
  • киви
  • лимони
  • градински ягоди портокали
  • ананас сливи
  • смокини, пресни
  • грозде
 
  • банани
  • ревен
  • кисели плодове в прекалени количества
  • папая
  • диня
  • грейпфрут
  • грозде, зелено
  • сладки плодове в прекалени количества
ЗЕЛЕНЧУЦИ
 
  • царевица, прясна
  • бамя
  • кромид лук, готвен
  • магданоз
  • зелен боб
  • земни ябълки
  • зеле
  • алабаш
  • карфиол
  • ряпа, листа
  • моркови, надземна част
  • синап, листа
  • цвекло, листа
  • камби
  • броколи
  • картофи, бели
  • спанак
  • тиквички
  • тиква
  • гъби
  • керевиз
  • кресон
  • аспержи
  • глухарче
  • патладжан
  • градинска жлъчка
  • брюкселско зеле
  • репей, корен
  • моркови
  • ряпа
  • праз лук
  • маруля
  • кел, зелено зеле
 
  • артишок (ангинар)
  • чили, много люто
  • краставица
  • кромид лук, суров
  • тиква
  • хрян
  • сладки картофи
  • банани тип „плантин"
 
  • цвекло
  • репички
  • домати
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (около 50 процента от диетата)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • кафяв ориз, с късо или средно зърно
  • ечемик
  • пшеница
  • ръж
  • ориз басмати, бял
  • марант (щир)
  • елда
  • царевица
  • ориз басмати, кафяв
  • овес, сготвен целия
  • просо
  • див ориз
Пролет/Лято (май до края на август)
  • ечемик
  • ориз басмати, бял
  • див ориз
  • кафяв ориз, с късо или средно зърно, или сладък
  • амарант (шир)
  • ориз басмати, кафяв
  • елда
  • просо
  • овес, сготвен цели царевица
  • пшеница
  • ръж
Есен (септември до края на ноември)
  • ечемик
  • ориз басмати, бял или кафяв
  • ръж
  • див ориз
  • амарант
  • кафяв ориз, сладък или дългозърнест
  • елда
  • царевица
  • кафяв ориз с късо или средно зърно
  • просо
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Използвайте пестеливо преработените зърнени храни)
   
  • готови зърнени храни от ечемик
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшеничено брашно
  • готови зърнени храни от просо
  • овесени трици
  • ечемичено брашно
  • качамак
 
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • Адуки боб
  • урад дхал нацепен грах, жълт или зелен
  • Леща, червена
  • бял боб
  • Черен боб
  • нахут
 
  • мунг дхал, нацепен или цял
  • тофу, сготвен
  • тоор дхал
 
  • леща, кафява
  • соя и соеви продукти с изключение на готвено тофу
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • биволско месо
  • заешко месо
  • домашни птици
  • риба
  • говеждо месо
  • козе месо
  • свинско месо
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледови семки,  печени
  • маково семе
  • тиквени семки, печени
 
  • всички ядки
  • сусам, печен
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • гхии
  • козе мляко
 
  • мътеница
  • сирена и кашкавали
 
  • сладолед, домашен
  • заквасена сметана
  • краве мляко, непреварено
  • млечни продукти от търговската мрежа или на прах
МАЗНИНИ
 
  • слънчогледово олио
 
  • бадемово олио
  • царевично олио
  • синапово олио  шафраниково олио
  • соево олио
 
  • кайсиево олио
  • авокадово олио
  • кокосово олио
  • зехтин
  • сусамово олио
  • орехово олио
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • концентрирани плодови сокове
  • сушени сладки плодове (ябълки, кайсии, смокини, манго, стафиди)
  • мед, суров
 
  • кленов сироп амасаке (оризово мляко)
  • сироп от кафяв ориз
  • ечемичен малц
 
  • кафява захар, нерафинирана
  • фурми
  • фруктоза
  • сок от захарна тръстика
  • меласа
  • мед, топлинно обработен
  • заместители на захар (захарин, нутрасуит)
  • бяла захар
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • бахар
  • анасон
  • чесън, готвен
  • хрян
  • сушена кора на индийско орехче
  • джоджен
  • канела
  • естрагон
  • мащерка
  • куркума
  • къри на прах
  • кимион
  • копър, листа и семе
  • гарам масала
  • розмарин
  • шафран
  • градински чай
  • мента
  • синап, семе
  • карамфил
  • кориандър
  • къри, листа
  • червен пипер
  • магданоз
  • мента пиперика дафинов лист
  • черен кимион
  • черен пипер
  • риган
  • кардамом
  • ким
  • индийско орехче портокалова кора ванилия
  • уинтъргрийн
 
  • аджван
  • асафетида
  • резене (морач)
  • замбун
  • чесън, суров
  • джинджифил, сушен
  • кудзу
  • чубрица
  • тамаринд
 
  • манго на прах
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
 
  • черен пипер
  • портокалова кора
  • джоджен листа
  • розова вода
 
  • пикантен сос от кокос или манго
  • чили
  • кокосов орех, пресен или печен
  • морска сол
  • горчица, не от  търговската мрежа
  • лимонов сок
  • кисело мляко, леко подправено
  • туршия, мека
  • одет от кафяв ориз или мек, билков
  • кокосово мляко
  • каменна сол
 
  • маслини, черни или зелени
  • черен сусам
  • соев сос
  • майонеза
  • кисели подправки в големи количества
  • чесън, суров
  • кетчуп
  • сол, йодирана
  • солени подправки в големи количества
  • кромид лук, суров
  • туршии, силни
  • кисело мляко, натурално
ВОДОРАСЛИ
(Консумирайте водораслите в малки количества и главно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно преди употреба.)
   
  • агар-агар
  • араме
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруидс
  • сийуеър
  • вакаме
 
НАПИТКИ
(Представителите на Кафа-Питта трябва да разреждат с вода или мляко всички плодови сокове)
 
  • алое вера, сок яли напитки
  • напитки от цикория
  • крушов сок
  • бананови напитки
  • напитки от рожков
  • сок от смесени зеленчуци
  • черешов сок
  • сок от червени боровинки
  • прасковен нектар
  • ананасов сок
  • гроздов сок
  • зеленчуков бульон
  • морковено-джинджифилов сок
  • айрян, леко
  • козе мляко, с подправки
  • ябълков сок
  • кайсиев сок
  • сок от нар
  • портокалов сок
  • сок от папая подправен
 
  • бадемова напитка или мляко
  • кокосово мляко
  • сок от манго
  • амасаке (оризово мляко)
  • ласи (сладък айрян)
  • соево мляко, с леко люти подправки
  • кофеинови напитки
 
  • ледени и много горещи напитки
  • алкохол
  • плодов сок, подсладен
  • доматен сок
  • газирани напитки
  • солени напитки
ЧАЙОВЕ
 
  • аджван
  • люцерна
  • пасифлора
  • босилек
  • къпина
  • пореч
  • репей
  • кардамом
  • коча билка
  • лайка
  • ягода
  • теменужки
  • карамфил
  • царевична коса
  • глухарче
  • ечемик
  • джинджифил, сух
  • хибискус
  • хмел
  • исоп
  • жасмин
  • лавандула
  • мента
  • хризантема
  • канела
  • коприва
  • портокалова кора
  • бъз, цвят
  • евкалипт
  • мента пиперика
  • малина
  • червена детелина
  • розов цвят
  • шафран
  • градински чай
  • цикория
  • хининова кора
  • кора от дива череша уинтъргрийн
 
  • резене (морач)
  • джинджифил, пресен
  • женшен
  • лотос
  • американско лаврово дърво
  • сарсапарила
  • бял равнец
  • парагвайски чай (мате)
 
  • зарасличе
  • бяла (медицинска) ружа
  • сладник
  • шипка
Рейтинг: 4.5/5 на базата на 2 оценки
прегледи 72500

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене според телесния тип

  1. .

    град Нова Загора

  2. 1.

    не съм много съгласна-домати-обожавам ги а пише не. също от патладжана съм се натравяла а пише от време на време. Абсолютно несмислено. не е правилен типа-аз съм светламека суха кожа само кости а пише тъмна кожа и т. н!

  3. 2.

    Малко ми е противоречиво,един и същи продукт присъства и в позволените,и в забранените...Хич не е лесно и да определиш типа си.Индийската кухня си е ужасна.

  4. 3.

    Обожавам банани, но зная, че те образуват слуз... Радвам се, че под формата на напитка мога да го приемам(разреден с вода:). Непрепоръчително - много студено хмм.. Надявам се ледчетата в банановото ми смути да не се броят за много студени. :D

  5. 4.

    Здравейте.

    Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана
    солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.






  6. 5.

    xranise sas kakvoto obichash,Dani

  7. 6.

    Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи.
    Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.

  8. 7.

    Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.

  9. 8.

    Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.

Подобни статии

Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...
Шестте вкуса

Шестте вкуса

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, ...
Аюрведа терапии

Аюрведа терапии

Цел на всички терапевтични усилия в Аюрведа е да се установи равновесие между вата, питта и кафа. В ...
Кухнята - нашата аптека

Кухнята - нашата аптека

Кухнята може да бъде ваш домашен лечебен кабинет. Може да използвате вашата кухня и нейните ресурси,...