Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

В тази таблица са изброени някои от храните, общи за всички телесни типове. Тя може да се използва, когато се готви за големи групи хора, но не и за един определен тип. Липсва й разнообразието и следователно - лековитият потенциал, характерен за таблицата за вашия съответен телесен тип.

ПЛОДОВЕ
(Използвайте сезонни плодове. Те трябва да са пресни и узрели на дървото)
  • Кайсии
  • Диви ягоди
  • Череши
  • Грозде, тъмно
  • Лимони
  • Диви малини
  • Манго
  • Праскови
  • Нар
  • Стафиди
  • Градински ягоди
  • Тамаринд
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте пресни зеленчуци според сезона)
  • Артишок (ангинар)
  • Аспержи
  • Броколи
  • Кромид лук, готвен
  • Бамя
  • Магданоз
  • Зелен фасул
  • Земни ябълки
  • Кейл, къдраво зеле
  • Синап, листа
  • Сладки картофи
  • Кресон
  • Тиква
  • Картофи, бели
  • Спанак
  • Тиквички
  • Моркови
  • Кел, зелено зеле
  • Царевица, прясна
  • Пащърнак
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сушени храни се предлагат целогодишно, зърнените храни са категоризирани по сезони)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • Ечемик
  • Просо
  • Ориз басмати, кафяв
Пролет/Лято (май до края на август)
  • Ечемик
  • Ориз басмати, кафяв
  • Ориз басмати, бял
  • Овес
Есен (септември до края на ноември)
  • Ориз басмати, кафяв
  • Див ориз
  • Пшеница
  • Кафяв ориз, с късо зърно
  • Овес, сготвен целия
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
  • Готови зърнени храни от ечемик
  • Ечемичено брашно
  • Булгур
  • Едро царевично брашно
  • Тестени изделия от пълнозърнесто пшеничено брашно или със спанак
  • Готови зърнени храни от просо
  • Ръжено брашно
  • Овесени трипи
  • Овес, начукан или нарязан
  • Оризово брашно
  • Мочи (начукан сладък ориз)
  • Ръжени флейкс
  • Качамак
  • Пълнозърнесто пшеничено брашно
  • Пшеничени трици
  • Кускус
БОБОВИ ХРАНИ
  • Адуки боб
  • Мунг дхал, цял
  • Тофу
  • Урад дхал
ЯДКИ И СЕМЕНА (Ядки трябва да се консумират в малки количества)
  • Тиквени семки
  • Слънчогледови семки
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
  • Кисело мляко, с подправки
  • Гхии
  • Нискомаслена сметана
  • Масло, безсолно
МАЗНИНИ
  • Слънчогледово олио
ПОДСЛАДИТЕЛИ
  • Амасаке (оризово мляко)
  • Кленов сироп
  • Концентриран плодов сок
  • Мед, суров
  • Ечемичен малцов сироп
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
  • Черен пипер
  • Кардамом
  • Канела
  • Кокосов орех
  • Кориандър
  • Лимон
  • Джинджифил, подложен на топлинна обработка
  • Куркума
  • Ванилия
  • Чесън, готвен
  • Гхии
  • Естрагон
  • Кимион
  • Синап
  • Тамаринд
  • Копър, листа или семена
  • Индийско орехче
  • Резене (морач)
  • Магданоз
  • Розова вода
  • Шафран
  • Морска сол
  • Джинджифил, пресен
  • Джоджен, листа
  • Портокалова кора
  • Уинтъргрийн
НАПИТКИ
  • Алое вера, сок
  • Ябълков сок
  • Сок от диви малини, сладък
  • Соево мляко, с подправки
  • Гроздов сок
  • Сок от манго
  • Кайсиев сок
  • Сок от диви ягоди, сладък
  • Амасаке (оризово мляко)
  • Напитки от рожков
  • Прасковен нектар
  • Морковено-зеленчуков сок
  • Айрян, с подправки
ЧАЙОВЕ
  • Мента
  • Малина
  • Хининова кора
  • Жасмин
  • Цикория
  • Хризантема
  • Канела
  • Уинтъргрийн
  • Ечемик
  • Хмел
  • Лайка
  • Розов цвят
  • Шафран
  • Сарсапарила
  • Лотос
  • Резене (морач)
  • Ечемик (чай от зърно)
  • Карамфил
  • Ориз (чай от зърно)
  • Теменужки
  • Бъз цвят
  • Портокалова кора
  • Мента пиперика
Рейтинг:

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...