Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Хранене според телесния тип  »  Хранене за тип Вата-Питта

Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

Хранене за тип Вата-Питта

ПЛОДОВЕ (Използвайте повечето сладки плодове с малко количество кисели)
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • кайсия
  • авокадо
  • кокосов орех
  • манго
  • портокали, сладки
  • грозде
  • лимони
  • дюля, сладка
  • тамаринд
  • мандарини, сладки
  • ананас, сладък
  • сливи, сладки
  • фурми
  • смокини, пресни
 
  • ябълки
  • банани
  • ягоди, сладки
  • праскови
  • грейпфрут, сладък
  • киви
  • папая
  • малини, сладки
  • череши, сладки
  • нар
  • сини сливи
  • стафиди
  • боровинки, сладки
  • круши
  • диня
 
  • персимон (североамериканска слива)
  • червени боровинки
  • кисели плодове, в прекалени количества
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте пресни зеленчуци според сезона, предимно сготвени. Всички семенни зеленчуци трябва да бъдат добре обработени топлинно с подходящи за Вата подправки, за да се намали до минимум влошаване състоянието на Вата-Питта. Може да се използват малки количества горчиви зеленчуци.)
 
  • артишок
  • синапови листа
  • пащърнак
  • тиква
  • тиквички
  • бамя
  • сладки картофи
  • зелен фасул
  • аспержи
  • моркови
  • кел, зелено зеле
  • земна ябълка
 
  • глухарче листа
  • градинска жлъчка
  • кратуна
  • картофи, бели
  • репей, корен
  • алабаш
  • керевиз
  • царевица, прясна
  • краставица
  • папая, зелена
  • грах
  • банан тип „плантин"
  • кейл, къдраво зеле
  • репички
  • карфиол
  • маруля
  • лотос, корен
  • цвекло
  • камби
  • бросоли
  • лук, сготвен
  • зеле
  • спанак
  • брюкселско зеле
  • кресон
 
  • ряпа
  • пикантни зеленчуци, в много големи количества
  • гъби
  • ряпа, листа
  • манголд, листно салатно цвекло
  • домати
  • патладжан
  • кромид лук, суров
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни траят през цялата година, зърнените храни са разпределени по сезони за двойните телесни типове. Представителите на Вата-Питта би трябвало да избягват едностранна диета на основата на кафяв ориз.)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ечемик
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • елда
  • просо
  • овесени трипи
  • овес, сварен с цели зърна
  • див ориз
  • ръж
  • щир (амарант)
  • кафяв ориз, сладък или дългозърнест
  • царевица
Пролет/Лято (май до края на август)
  • кафяв ориз, всички зърна или сладък
  • ечемик
  • див ориз
  • ръж
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • амарант, щир
  • царевица
  • пшеница
  • овес, сварен с цели зърна
  • елда
  • просо
Есен (септември до края на ноември)
  • кафяв ориз, със средни или къси зърна или сладък
  • ечемик
  • царевица
  • кифяв ориз, дългозърнест
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • амарант, щир
  • просо
  • овес, сварен с цели зърна
  • елда
  • ръж
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
 
  • овес, на чукан или нарязан, готвен
  • булгур
  • тестени изделия от пълнозървесто пшеничено брашно
  • мочи (начукан сладък ориз)
  • кускус
  • неизбелвано бяло брашно
  • оризово брашно
  • пълнозърнесто пшеничено брашво
   
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • адуки боб
  • мунг дхал, пял или начупен
  • урад дхал
 
  • черен боб
  • тоор дхал
  • нахут, черен или жълт
  • леща, кафява или червена
  • соя
  • тофу
  • зрял фасул
 
  • бял боб
  • начупен грах, зелен или жълт
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • яйца
  • заешко месо
  • риба
  • домашни птици
  • агнешко месо
  • говеждо месо
  • миди, стриди, раци и т.н.
  • овнешко месо

 

 

ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледови семки, печени
  • сусам, бял
  • тиквени семки, печени

всички видове ядки, малки количества бадеми, кашу, пекан. шам-фъстък и орехи са позволени през есента (септември до края на ноември.)

МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • масло, безсолно
  • нискомаслена сметана
  • краве мляко, неварено
  • козе мляко
  • гхии
  • кисело мляко
 
  • масло, солено
  • сирена, меки и солени
  • мътеница
  • заквасена сметана
 
  • млечни продукти, продавани в търговската мрежа или на прах
  • сладолед, домашен
МАЗНИНИ
 
  • шафраниково олио
  • сусамово олио, тъмно
  • слънчогледово олио или светло
  • кокосово олио
 
  • бадемово олио
  • авокадово олио
  • царевично олио
  • зехтин
  • соево олио
  • орехово олио
 
  • животински мазнини
  • растително олио, смесено или сланина
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • амасаке (оризово мляко)
  • фурми
  • сироп от кафяв ориз
  • концентриран плодов сок
  • ечемичен малц
  • сладки плодове
  • кафява захар, нерафинирана
  • кленов сироп
  • сироп от захарна тръстика
 
  • фруктоза
  • мед, суров
 
  • мед, подложен на топлинна обработка
  • меласа
  • бяла захар
  • заместители на захар (захарин, нутрасуит)
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • босилек, пресен
  • черен кимион
  • черен пипер
  • сандалово дърво, стърготини
  • мента
  • куркума
  • ванилия
  • копър
  • морач, резене
  • гарам масали
  • уинтъргрийн
  • кардамом
  • кориандър
  • кимион
  • шафран
  • кудзу
  • тамаринд
  • ким
  • джоджен
  • портокалова кора
  • мента пиперика
 
  • аджван
  • лют червен пипер или пресен
  • дафинов лист
  • магданоз
  • манго на прах
  • синапово семе
  • карамфил
  • мащерка
  • чесън, готвен
  • къри на прах, не много люто
  • джинджифил, сушен
  • кромид лук, сушен
  • розмарин
  • градински чай
  • индийско орехче
  • бадемов екстракт
  • копър, листа или семе
  • червен пипер портокалов екстракт чили, не много лют канела
  • естрагон
 
  • асафетида
  • чили, лют
  • сушена кора от индийско орехче
  • чесън, суров
  • кромид лук, суров
  • риган
  • замбун
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
   
  • майонеза, не от търговската мрежа
  • лимонов сок
  • морска сол
  • кокосово мляко
  • кисело мляко, с подправки
  • туршия, с джинджифил или зелен лимон
  • сусам, бял
  • маслини
  • тиквени семки
  • розова вода
  • оцет, от кафяв ориз или билков
  • кокос, печен
  • слънчогледови семкн
  • хрян
 
  • майонеза от търговската мрежа
  • кетчуп
  • горчица, от търговската мрежа
  • сол, йодирана
  • оцет, от търговската мрежа
  • консерванти и други химически добавки
ВОДОРАСЛИ
(Водораслите би трябвало да се използват предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете ги и ги изплакнете обилно с вода преди употреба)
   
  • араме
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • сийуеър
  • вакаме
 
НАПИТКИ
(Плодовете сокове може да се разреждат с вода или мляко за представителите на тип Вата-Питта)
 
  • кайсиев сок
  • краве мляко или напитки, сладки
  • съчетания с цикория
  • шейкове от фурми и смокини
  • сладки плодови сокове  (ягоди, малини, боровинки, череши, грозде, манго, праскови, нар, сладки портокали, ананас)
  • ласи (сладък айрян)
  • кокосово мляко
 
  • алое вера, сок или напитка
  • сок от папая
  • крушов сок
  • краве мляко или напитки с люти подправки
  • леко подсолени или кисели запарки
  • ябълков сок
  • напитки от рожков
  • сок от смесени зеленчуци
  • грейпфрутов сок
  • сок от сини сливи
  • морковен сок
 
  • алкохол
  • пикантни напитки
  • газирани напитки шоколадови напитки
  • кофеинови напитки
  • доматен сок
ЧАЙОВЕ
 
  • хмел
  • лавандула
  • шипка
  • мента пиперика
  • розов цвят
  • бъз цвят
  • кардамом
  • лайка
  • мента
 
  • аджван
  • ечемик (чай от зърно)
  • къпина
  • пореч
  • червена детелина канела
  • карамфил
  • зарасличе
  • евкалипт
  • джинджифил
  • хибискус, каркаде
  • жасмин
  • хининова кора
  • пасифлора
  • хризантема ягода
 
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 25599

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене според телесния тип

  1. .

    град Нова Загора

  2. 1.

    не съм много съгласна-домати-обожавам ги а пише не. също от патладжана съм се натравяла а пише от време на време. Абсолютно несмислено. не е правилен типа-аз съм светламека суха кожа само кости а пише тъмна кожа и т. н!

  3. 2.

    Малко ми е противоречиво,един и същи продукт присъства и в позволените,и в забранените...Хич не е лесно и да определиш типа си.Индийската кухня си е ужасна.

  4. 3.

    Обожавам банани, но зная, че те образуват слуз... Радвам се, че под формата на напитка мога да го приемам(разреден с вода:). Непрепоръчително - много студено хмм.. Надявам се ледчетата в банановото ми смути да не се броят за много студени. :D

  5. 4.

    Здравейте.

    Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана
    солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.






  6. 5.

    xranise sas kakvoto obichash,Dani

  7. 6.

    Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи.
    Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.

  8. 7.

    Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.

  9. 8.

    Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.

Подобни статии

Дневни режими

Дневни режими

Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...
Кухненски пособия

Кухненски пособия

Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...
Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...
Техники за кухнята

Техники за кухнята

Мелене на мокро зърно и дхал Използвайте голяма ръчна мелница, която се прикрепя на масата. Сложете...
Методи за готвене

Методи за готвене

Чаункинг През Ведическия период всички подправки се задушавали в гхии или олио, преди да се добавят...