PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Хранене според Аюрведа

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Всички зеленчуци, плодове, семена, бобови и хлебни в началото са пресни и пълни с енергия. Енергията е жизнената сила на храната още от самото й начало като плодоносно семе, което получава енергия посредством плодовитата почва и подходящ климат та чак до последните етапи на засяване и жетва. Източникът на тази енергия е наречен танматрас, финият аспект на петте елемента. Колкото по-дълго е стояла изкоренена от земята една храна, толкова по-малко енергия остава в нея. Някои продукти като семена и бобови растения могат да бъдат съхранявани доста успешно при определени условия. Но степента, до която се обработват след това, е право пропорционална на изчерпването на жизнената им сила. Енергията на една храна се определя от естествените или неестествените условия, при които се отглежда. Дали пък тази енергия ще премине цялата в нашето тяло зависи от сезона, и който е събрана и изядена и от това дали е подходяща за нашия телесен тип. Тъй като понастоящем не отглеждаме сами храните, които консумираме, и тъй като цените на екологичните храни могат да бъдат доста високи, от нас се изискват непрестанни усилия, за да си осигурим пълноценно и здравословно хранене. Трябва да се стремим да отделяме време и за създаване и обработване на. малки градинки или общи, групови места за садене. А ако направим сметка, ще установим, че спирайки се върху по-здравословния избор, ние също така пестим пари. Пълноценните зърнени храни например, са по-евтини от преработените по най-разпространения начин зърна и хлебни изделия.

Храната не е инертна. Дълбочината и плътността на нейната енергия неизменно съответстват на нивото на вътрешната ни енергия. Естествено отгледаните продукти, без добавка на химикали и ненужна преработка, са оптималният избор. Прясната продукция, която можем да си купим от пазара и супермаркета, е втората ни възможност. Консервираните, химически обработени и предлагани в заведенията за бързо хранене храни са вредни за здравето. Те са мъртви, лишени от каквато и да била вътрешна енергия.

Жизнената енергия в храната подсилва различните органи, тъкани, течности и пространства в тялото. Когато консумираме мъртва храна, която едва осигурява минимума енергия, необходим за оцеляването ни, ние бавно и опасно подсигуряваме смъртта на своите вътрешности.

Таблиците, предлагат доста разнообразни продукти, подходящи за всеки телесен тип. Храните от категория „Препоръчвани" са за всекидневна употреба, а във „От време на време" - за консумация от време на време. Категория „Непрепоръчвани" съдържа най-отрицателно действащите за всеки тип храни.

Трябва да привиквате бавно и с постоянство към новия начин на хранене, особено ако досега не сте водили здравословен начин на живот.

Много от храните, изброени в следващите таблици, могат да бъдат намерени в старите аюрведични текстове; други са оценени и категоризирани неотдавна. Тъй като изследванията на енергетичния им потенциал са в разцвета си, непрекъснато се изнася нова информация. Тези таблици са създадени с цел да служат като справочници. Можете да ги използвате, за да научите кои храни са най-подходящи за вашия тип тяло, но крайното решение за това, кос е най-добро за вас, трябва ла дойде от собствените ви осъзнати реакции.

Класическите аюрведични текстове изброяват седем телесни типа. Това са Вата, Питта, Кафа, Вата-Питта, Питта-Кафа, Вата-Кафа и Вата-Питта-Кафа. Всеки от трите двойни типа обаче съществува в две разновидности, които се различават забележимо в зависимост преобладаващата доша. Вата- Питта може да се прояви като Вата-Питта или Питта-Вата. Поради тази причина аз добавих Питта-Вата, Кафа-Питта и Кафа-Вата; затова и хранителните таблици са направени за всеки един от тези десет типа.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...