Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

Всички зеленчуци, плодове, семена, бобови и хлебни в началото са пресни и пълни с енергия. Енергията е жизнената сила на храната още от самото й начало като плодоносно семе, което получава енергия посредством плодовитата почва и подходящ климат та чак до последните етапи на засяване и жетва. Източникът на тази енергия е наречен танматрас, финият аспект на петте елемента. Колкото по-дълго е стояла изкоренена от земята една храна, толкова по-малко енергия остава в нея. Някои продукти като семена и бобови растения могат да бъдат съхранявани доста успешно при определени условия. Но степента, до която се обработват след това, е право пропорционална на изчерпването на жизнената им сила. Енергията на една храна се определя от естествените или неестествените условия, при които се отглежда. Дали пък тази енергия ще премине цялата в нашето тяло зависи от сезона, и който е събрана и изядена и от това дали е подходяща за нашия телесен тип. Тъй като понастоящем не отглеждаме сами храните, които консумираме, и тъй като цените на екологичните храни могат да бъдат доста високи, от нас се изискват непрестанни усилия, за да си осигурим пълноценно и здравословно хранене. Трябва да се стремим да отделяме време и за създаване и обработване на. малки градинки или общи, групови места за садене. А ако направим сметка, ще установим, че спирайки се върху по-здравословния избор, ние също така пестим пари. Пълноценните зърнени храни например, са по-евтини от преработените по най-разпространения начин зърна и хлебни изделия.

Храната не е инертна. Дълбочината и плътността на нейната енергия неизменно съответстват на нивото на вътрешната ни енергия. Естествено отгледаните продукти, без добавка на химикали и ненужна преработка, са оптималният избор. Прясната продукция, която можем да си купим от пазара и супермаркета, е втората ни възможност. Консервираните, химически обработени и предлагани в заведенията за бързо хранене храни са вредни за здравето. Те са мъртви, лишени от каквато и да била вътрешна енергия.

Жизнената енергия в храната подсилва различните органи, тъкани, течности и пространства в тялото. Когато консумираме мъртва храна, която едва осигурява минимума енергия, необходим за оцеляването ни, ние бавно и опасно подсигуряваме смъртта на своите вътрешности.

Таблиците, предлагат доста разнообразни продукти, подходящи за всеки телесен тип. Храните от категория „Препоръчвани" са за всекидневна употреба, а във „От време на време" - за консумация от време на време. Категория „Непрепоръчвани" съдържа най-отрицателно действащите за всеки тип храни.

Трябва да привиквате бавно и с постоянство към новия начин на хранене, особено ако досега не сте водили здравословен начин на живот.

Много от храните, изброени в следващите таблици, могат да бъдат намерени в старите аюрведични текстове; други са оценени и категоризирани неотдавна. Тъй като изследванията на енергетичния им потенциал са в разцвета си, непрекъснато се изнася нова информация. Тези таблици са създадени с цел да служат като справочници. Можете да ги използвате, за да научите кои храни са най-подходящи за вашия тип тяло, но крайното решение за това, кос е най-добро за вас, трябва ла дойде от собствените ви осъзнати реакции.

Класическите аюрведични текстове изброяват седем телесни типа. Това са Вата, Питта, Кафа, Вата-Питта, Питта-Кафа, Вата-Кафа и Вата-Питта-Кафа. Всеки от трите двойни типа обаче съществува в две разновидности, които се различават забележимо в зависимост преобладаващата доша. Вата- Питта може да се прояви като Вата-Питта или Питта-Вата. Поради тази причина аз добавих Питта-Вата, Кафа-Питта и Кафа-Вата; затова и хранителните таблици са направени за всеки един от тези десет типа.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 51259

Препоръчани продукти

Коментари за Хранене според телесния тип

 1. .

  град Нова Загора

 2. 1.

  не съм много съгласна-домати-обожавам ги а пише не. също от патладжана съм се натравяла а пише от време на време. Абсолютно несмислено. не е правилен типа-аз съм светламека суха кожа само кости а пише тъмна кожа и т. н!

 3. 2.

  Малко ми е противоречиво,един и същи продукт присъства и в позволените,и в забранените...Хич не е лесно и да определиш типа си.Индийската кухня си е ужасна.

 4. 3.

  Обожавам банани, но зная, че те образуват слуз... Радвам се, че под формата на напитка мога да го приемам(разреден с вода:). Непрепоръчително - много студено хмм.. Надявам се ледчетата в банановото ми смути да не се броят за много студени. :D

 5. 4.

  Здравейте.

  Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана
  солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.


 6. 5.

  xranise sas kakvoto obichash,Dani

 7. 6.

  Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи.
  Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.

 8. 7.

  Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.

 9. 8.

  Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.

Подобни статии

Диагностика по лицето

Диагностика по лицето

Лицето е огледало на ума. Линиите и бръчките по лицето свидетелстват за много неща. Болестите и стра...
Диагностика по устните

Диагностика по устните

Устните, подобно на други характерни части на тялото (език, нокти, лице, очи) също са огледало на зд...
Диагностика по ноктите

Диагностика по ноктите

Според Аюрведа ноктите са отпаден продукт на костите. Погледнете големината, формата, повърхността и...
Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...
Шестте вкуса

Шестте вкуса

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, ...