Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Туршии

Туршии

Туршии

Туршиите се използват от векове от представителите на всички култури, за да стимулират храносмилателния процес и да осигурят нужния кисел вкус към храната. Номадските племена ги консумират, за да разнообразят своето ядене; туршията не изисква особени грижи и узрява и по време на пътуване. Пътниците из селските области в Индия и досега носят със себе си малко сушен дхал, туршия, прясно смляно брашно и гхии. Те спират край пътя и подклаждат огън със съчки и суха кравешка тор. След приготвянето на дхала изпичат тестото направо върху тлеещите въглени. Яденето от хляб и дхал се съпровожда от туршия, наречена а чар.

В Индия най-разпространена е туршията от зелен лимон и зелено манго. Понастоящем съществуват безброй различни видове туршии, като например от люти чушки, пресен джинджифил и цариградско грозде. Много подходящи за тази цел са водните зеленчуци като карфиол и зеле.

Ведическите туршии се приготвят без оцет, чесън или лук и със синапово олио, каменна сол и сок от лимон или зелен лимон. Оставят се да втасат на слънце, най-доброто затопляне за тях. Слънчевата светлина забавя ферментационния процес и дава възможност на туршията да се консервира, да се предпази от разваляне. Тя задължително се прибира нощем. Лунната енергия забавя естествения процес и намалява енергията на тази пикантна храна. Повечето туршии, продавани Днес в търговската мрежа на Индия, са наситени с мазниш, асафетида и подправки. Приготвянето на хубава туршия е изкуство; заслужава си да положим усилия да го овладеем.

В Япония туршии от слива, джинджифил и различни зеленчуци но традиция и досега съпровождат ястието. Оризовите топки, увити в нори със слива от туршия на върха е основното меню на пътника.

Туршиите са най-подходящи за представителите на Вата, но Питтите и Кафите също могат да си позволяват малки количества от тях.

НИМБУ АЧАР (ЛИМОНОВА ТУРШИЯ)

Вата, Вата-Кафа

8 лимона

1 с. лъжица семе от черен синап

1/4 чаша дребна морска сол

1 ч. лъжичка асафетида

1/2 чаша лют червен пипер

1/2 ч. лъжичка куркума

3 с. лъжици сусамово олио

Разрежете всеки лимон на двайсет и четири парчета заедно с кората. В малка чугунена тенджерка с дръжка запечете на сухо синапените семена, докато започнат да пукат. Изключете и запечете леко солта, асафетидата, лютия червен пипер и куркумата.

В друг съд загрейте олиото и го излейте върху лимоновите резенчета. Оставете да изстине. Размесете добре отделите съставки с чисти ръце. Поставете в стъклен буркан, покрийте с парче муселин. Оставете на топло в продължение на една седмица. Сервирайте в малки количества към основното ядене.

ААМ АЧАР (ТУРШИЯ ОТ ЗЕЛЕНО МАНГО)

Всички типове - от време на време

Питта: само през есента и зимата

3 средноголеми неузрели манго

2 ч. лъжички морска сол

1/3 чаша слънчогледово олио

2 с. лъжици семе от черен синап

1/8 ч. лъжичка кардамом на прах

1/8 ч. лъжичка стрита кора от индийско орехче

1/8 ч. лъжичка стрит карамфил

1/4 чаша нерафинирана кафява захар

Измийте и обелете мангото. Отделете костилките и нарежете на тънки резени. Накиснете ги в морска сол за един час. Загрейте олиото в тенджера от неръждаема стомана. Добавете синапа, кардамома, кората от индийско орехче и карамфила и запържете в продължение на няколко минути, докато синаповите семена започнат да пукат. Прибавете захарта и разбъркайте; свалете от огъня. Сложете всичко заедно с накиснатото манго в чист стъклен буркан; оставете да изстине.

Затворете с неметален капак и излагайте на слънце всеки ден по 4-5 часа в продължение на две седмици. Не забравяйте да внасяте вътре всекидневно преди мръкване и да разклащате от време на време. След отварянето съхранявайте на хладно.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 6698

Препоръчани продукти

Коментари за Туршии

    Подобни статии

    Шестте вкуса

    Шестте вкуса

    За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, ...
    Аюрведа терапии

    Аюрведа терапии

    Цел на всички терапевтични усилия в Аюрведа е да се установи равновесие между вата, питта и кафа. В ...
    Кухнята - нашата аптека

    Кухнята - нашата аптека

    Кухнята може да бъде ваш домашен лечебен кабинет. Може да използвате вашата кухня и нейните ресурси,...
    Лечение с метали

    Лечение с метали

    * Внимание! Изброените по-долу метали имат потенциално токсични действия, когато се използват прекал...