PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Принципи на Аюрведа

Трите доши (телесни типа)

Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя, петте основни елемента, се проявяват в човешкото тяло като три основни принципа, известни като тридоша. От елементите Етер и Въздух в тялото се създава въздушният принцип - вата. В санскритската терминология, този принцип се означава като вата доша. Елементите Огън и Вода се проявяват заедно в човешкото тяло като огнения принцип - питта. Елементите Земя и Вода се проявяват като телесна течност - кафа.

Тези три принципа вата, питта и кафа управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те действат като основни съставни части и защитни бариери за тялото при нормални физиологични условия. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси.

Тридоша са отговорни за възникването на естествените инстинкти и за индивидуалните предпочитания към определени храни, към техния вкус, температура и т.н. Те регулират възникването, поддържането и разрушаването на телесните тъкани, както и изхвърлянето на отпадни продукти от тялото. Отговорни са за психичните феномени - за емоции като страх, гняв, алчност и за емоции от най-висш порядък като разбиране, съчувствие и любов. Следователно тридоша изграждат основата на психосоматичния живот на човека.

ВАТАПИТТАКАФА
(Въздух + Пространство) (Огън + Вода) (Вода + Земя)
Движение Телесна топлина Устойчивост
Дишане Температура Енергия
Естествени потребности Храносмилане Смазка
Преобразуване на тъканите Възприятие Масленост
Двигателни функции Разбиране Незлобливост
Сензорни функции Глад Алчност
Нестабилност Жажда Привързаност
Секреции Интелигентност Натрупване
Екскреции Гняв Задържане
Страх Омраза Собственическо чувство
Пустота Ревност  
Тревожност    
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

anon

emi kato imash ot 3-te elementa gledam 4e tuk ima info Хранене за тип Вата-Питта-Кафа https://newage.bg/hranene-spored-telesniya-tip/hranene-vata-pitta-kafa

Как да разбера от кой телесен тип съм,ако притежавам качества и от трите.Моля за по подробно обяснение.
Анонимен
Не се разбира хубаво тази таблица...какви са тези стойности, изредени, просто така..
Виж още отзиви
Коментирай
loading...