PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Принципи на Аюрведа

Седемте дхату (тъкани)

Човешкото тяло е изградено от седем основни и жизнено важни вида „тъкани", наречени дхату. Санскритската дума дхату означава „изграждащ елемент". Тези седем тъкани са отговорни за цялата структура на тялото. Дхату поддържат функциите на различните органи, системи и жизненоважните части на тялото. Те играят много важна роля при развитието и храненето на тялото.

Дхату са част от биологичния защитен механизъм. С помощта на агни те са отговорни за имунната реактивност. Когато една тъкан (дхату) не функционира правилно, това се отразява на следващата, тъй като всяка се храни от предхождащата я. Седемте най-важни дхату са:

  1. Раса (плазма) - съдържа хранителните вещества от смляната храна и храни всички тъкани, органи и системи на организма.
  2. Ракта (кръв) - регулира кислородното снабдяване на всички тъкани, жизненоважни органи и поддържа живота.
  3. Мамса (мускулатура) - покрива чувствителните жизненоважни органи, привежда в движение ставите и поддържа физическата сила на тялото.
  4. Меда (мастна тъкан) - поддържа овлажняването и омазняването на тъканите.
  5. Астхи (кости) - придава здравина (осигурява опора) на телесната структура.
  6. Маджа (костен мозък и нерви) изпълва костните кухини, провежда двигателни и сетивни импулси.
  7. Шукра и артав (репродуктивни тъкани) - съдържат в себе си съставки на всички тъкани и отговарят за възпроизводството.

Седемте дхату се възприемат като естествен биологичен, последователно проявен ред. Храната след процеса на смилане, се нарича „хранителна плазма" - ахара раса. Тя е храна за всички дхату. Тази хранителна плазма се трансформира с помощта на топлината(дхату агни) на всяка тъкан (дхату).

Раса се превръща в ракта, която пък се проявява в мамса, меда и т.н.

Този процес на трансформация е следствие от три основни дейности:

  1. Оросяване (хранителните вещества достигат до седемте дхату чрез кръвоносните съдове);
  2. Селективност - всяка тъкан (дхату) избирателно приема това, което й е необходимо за изпълняване на физиологичните й функции.
  3. Трансформация - храненето на една тъкан води до осигуряване на хранителни вещества за всяка следваща.

Тези три процеса - оросяване, селективност и трансформация - протичат едновременно при образуването на седемте дхату.

Седемте дхату се хранят и трансформират за поддържане на нормалните физиологични функции на различните тъкани, органи и системи.

Дисбалансът на вата-питта-кафа се отразява директно на тъканите (дхату). Увреждането на доша (вата, питта, кафа) и дхату е винаги директно включено в болестния процес. Здравето на дхату може да се поддържа чрез предприемане на мерки за осигуряване на равновесието между дошите вата-питта-кафа, с помощта на правилно хранене, физически упражнения и програма за подмладяване.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 9 оценки

Отзиви

Плам
Супер
Виж още отзиви
Коментирай
loading...