Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Живот и лечение с Аюрвед...  »  Природните цикли

Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протичането на времето съществува определена връзка и взаимодействие. Намаляването или увеличаването на трите телесни течности зависи от кръговрата на времето. Сутрин, от изгрев слънце до 10 часа, е кафа време. Поради доминирането на кафа в този период, човек се чувства свеж и енергичен, но също и малко тежък. Преди обед бавно се извършва смяната на кафа от питта. Времето между 10 и 14 часа е отредено на питта, тогава нараства усещането за глад. Човек се чувства гладен, лек и горещ. От 14 часа до залез слънце е вата време, в което човек се чувства активен, лек и гъвкав. Вечер, приблизително от 18 до 22 часа, отново настъпва кафа - време, на хладен въздух, инертност и малко енергия. Основните часове на питта са между 22 и 2 часа, когато се смила храната. Рано сутрин, преди изгрев слънце, настъпва отново вата-време. Вата създава движение, ето защо в тези часове хората се събуждат, стават и се освобождават от отпадни продукти.

Закуската трябва да се приема рано сутрин между 7 и 8 часа. Необходимо е хората с питта и вата конституция да закусват, защото яденето в кафа време ще увеличи същата доша в организма. От закуска би следвало да се отказват хора с кафа конституция. Най-доброто време за обедното хранене е В началото на питта-периода, между 10 и 11 часа преди обяд.

За предпочитане е човек да се храни в часове, в които слънцето грее, тъй като то е най-добрият приятел на човека. Яденето късно през нощта ще доведе до пълна промяна в биохимията на организма, нарушаване на съня и обезпокояващи сънища и при събуждане човек няма да се чувства отпочинал. Ако се вечеря в 18 часа, към 21 часа вече стомахът ще бъде празен и сънят ще бъде здрав. С променяне на часовете за хранене по такъв начин, че да се постигне съответствие с ритъма на тридоша, ще настъпи и драстична промяна в жизнените привички.

Движението на тридоша е свързано не само с отделните периоди на денонощието, но и със сезоните. През есента - септември, октомври и ноември - падат листата, ветровито е, температурите започват да се понижават. В това годишно време преобладава вата. Зимата продължава от декември до февруари. Това е сезон на облаците, снега и ниските температури. Такова време увеличава кафа; съответно преобладават заболявания като настинка, застойни явления, кашлица, бронхити и фарингити (възпалено гърло).

През пролетта, от март до края на май, се извършва преход от зима към лято. Ранната пролет е време, през което лесно може да се наруши балансът на кафа; за питта такъв период е късната пролет. Насъбраната през зимата кафа се втечнява рано на пролет и бавно изсъхва. Топлината на по-късната пролет увеличава топлината на питта в организма, което провокира появата на питта нарушения като лятна диария, парене на очите, слънчево изгаряне, копривна треска, кожни обриви, дерматити и чувство за парене на стъпалата. От всичко казано дотук се вижда, че смяната на часовете в денонощието и на годишните Времена предизвиква промени в телесните течности на вата, питта и кафа. Осъзнаването на тези промени помага на човек да бъде във връзка с протичането на енергията във вътрешната и външната среда.

Слънце и луна

Понятието за време включва освен мерните единици на часовника и календара, също и фазите на луната и потока слънчева енергия. Всички те влияят върху телесните течности. Слънцето има отношение към съзнанието на човека, а луната към ума, който предизвиква промени в емоционалните и умствените способности. Луната е богиня на водата, тя определя и регулира кафа. Свойствата на луната са: студена, бяла, бавна и плътна. Същите са и свойствата на кафа. При пълнолуние в организма се засилва кафа, а в околната среда се възбужда елементът Вода. През този период водата в океана приижда, наблюдават се приливи. Това предизвиква излишък от вода във всички форми на живот. При пълнолуние зачестяват пристъпите при хора с астма или епилепсия, предизвикани от увреждане на кафа. Тогава менструацията протича с повече болезнени спазми (крампи).

По време на новолуние слънчевата енергия става по-интензивна. Хора с епилепсия, предизвикана от увреждане на питта, имат по-чести пристъпи в този период, защото енергията на слънцето е свързана с питта.

Астрология

Понятието за Време включва още движението на планетите. Планетите са тясно свързани с вътрешните органи. От всички понятия за време най-голямо значение за нервната система на човека има астрологичното време, поради голямото влияние на планетите върху ума, тялото и съзнанието.

Всяка планета има отношение към определена тъкан в организма. Червената планета Марс, е свързана с кръвта и черния дроб. В черния дроб се образува жлъчният сок, който се характеризира от огъня, питта. Марс оказва влияние върху функцията на черния дроб и нарушенията, които възникват в този орган. Тази планета може да предизвика и други питта заболявания - повишаване количеството на токсините в кръвта, копривна треска и акне. Стомашната язва и улцерозийният колит ще се влошат от ефектите на Марс.

Сатурн също е силна планета с дълбоко проникващо действие. Нейната енергия предизвиква загуба на мускулна маса и измършавяване. Венера е отговорна за увреждания на спермата, простатата, тестисите и яйчниците. Мисловната дейност и нейните нарушения са подвластни на Меркурий.

Възрастите

Времето управлява не само движението на планетите, но и отделните периоди на човешкия живот. Движението на времето в човешкия живот е свързано с един цикъл на вата-питта-кафа. Според Аюрведа животът на човека има три важни периода: детство, зрялост и старост. Детството е кафа време. Децата повече боледуват от кафа-болести, като белодробен застой, кашлица, настинки, образуване на голямо количество слуз. Единствена храна на кърмачето са майчиното или кравето мляко, които могат да влошат кафа. Кафа периодът е с продължителност от раждането до 16-годишна възраст.

Зрелостта обхваща периода от 16 до 50-годишна възраст. Това е питта период. Човек е активен и изпълнен със жизненост. В този период са по-чести питта заболяванията.

Старостта е вата време. В тази възраст се появяват вата нарушения, като треперене, измършавяване, задух, артрит, загуба на памет и образуване на бръчки.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 6349

Препоръчани продукти

Коментари за Природните цикли

  Подобни статии

  Лечение с метали

  Лечение с метали

  * Внимание! Изброените по-долу метали имат потенциално токсични действия, когато се използват прекал...
  Лечение с цветове

  Лечение с цветове

  В Аюрведичната терапия се използва лечебната сила на различните цветове. Седемте естествени, основни...
  Дневни режими

  Дневни режими

  Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...
  Кухненски пособия

  Кухненски пособия

  Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...