Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Живот и лечение с Аюрвед...  »  Природните цикли

Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протичането на времето съществува определена връзка и взаимодействие. Намаляването или увеличаването на трите телесни течности зависи от кръговрата на времето. Сутрин, от изгрев слънце до 10 часа, е кафа време. Поради доминирането на кафа в този период, човек се чувства свеж и енергичен, но също и малко тежък. Преди обед бавно се извършва смяната на кафа от питта. Времето между 10 и 14 часа е отредено на питта, тогава нараства усещането за глад. Човек се чувства гладен, лек и горещ. От 14 часа до залез слънце е вата време, в което човек се чувства активен, лек и гъвкав. Вечер, приблизително от 18 до 22 часа, отново настъпва кафа - време, на хладен въздух, инертност и малко енергия. Основните часове на питта са между 22 и 2 часа, когато се смила храната. Рано сутрин, преди изгрев слънце, настъпва отново вата-време. Вата създава движение, ето защо в тези часове хората се събуждат, стават и се освобождават от отпадни продукти.

Закуската трябва да се приема рано сутрин между 7 и 8 часа. Необходимо е хората с питта и вата конституция да закусват, защото яденето в кафа време ще увеличи същата доша в организма. От закуска би следвало да се отказват хора с кафа конституция. Най-доброто време за обедното хранене е В началото на питта-периода, между 10 и 11 часа преди обяд.

За предпочитане е човек да се храни в часове, в които слънцето грее, тъй като то е най-добрият приятел на човека. Яденето късно през нощта ще доведе до пълна промяна в биохимията на организма, нарушаване на съня и обезпокояващи сънища и при събуждане човек няма да се чувства отпочинал. Ако се вечеря в 18 часа, към 21 часа вече стомахът ще бъде празен и сънят ще бъде здрав. С променяне на часовете за хранене по такъв начин, че да се постигне съответствие с ритъма на тридоша, ще настъпи и драстична промяна в жизнените привички.

Движението на тридоша е свързано не само с отделните периоди на денонощието, но и със сезоните. През есента - септември, октомври и ноември - падат листата, ветровито е, температурите започват да се понижават. В това годишно време преобладава вата. Зимата продължава от декември до февруари. Това е сезон на облаците, снега и ниските температури. Такова време увеличава кафа; съответно преобладават заболявания като настинка, застойни явления, кашлица, бронхити и фарингити (възпалено гърло).

През пролетта, от март до края на май, се извършва преход от зима към лято. Ранната пролет е време, през което лесно може да се наруши балансът на кафа; за питта такъв период е късната пролет. Насъбраната през зимата кафа се втечнява рано на пролет и бавно изсъхва. Топлината на по-късната пролет увеличава топлината на питта в организма, което провокира появата на питта нарушения като лятна диария, парене на очите, слънчево изгаряне, копривна треска, кожни обриви, дерматити и чувство за парене на стъпалата. От всичко казано дотук се вижда, че смяната на часовете в денонощието и на годишните Времена предизвиква промени в телесните течности на вата, питта и кафа. Осъзнаването на тези промени помага на човек да бъде във връзка с протичането на енергията във вътрешната и външната среда.

Слънце и луна

Понятието за време включва освен мерните единици на часовника и календара, също и фазите на луната и потока слънчева енергия. Всички те влияят върху телесните течности. Слънцето има отношение към съзнанието на човека, а луната към ума, който предизвиква промени в емоционалните и умствените способности. Луната е богиня на водата, тя определя и регулира кафа. Свойствата на луната са: студена, бяла, бавна и плътна. Същите са и свойствата на кафа. При пълнолуние в организма се засилва кафа, а в околната среда се възбужда елементът Вода. През този период водата в океана приижда, наблюдават се приливи. Това предизвиква излишък от вода във всички форми на живот. При пълнолуние зачестяват пристъпите при хора с астма или епилепсия, предизвикани от увреждане на кафа. Тогава менструацията протича с повече болезнени спазми (крампи).

По време на новолуние слънчевата енергия става по-интензивна. Хора с епилепсия, предизвикана от увреждане на питта, имат по-чести пристъпи в този период, защото енергията на слънцето е свързана с питта.

Астрология

Понятието за Време включва още движението на планетите. Планетите са тясно свързани с вътрешните органи. От всички понятия за време най-голямо значение за нервната система на човека има астрологичното време, поради голямото влияние на планетите върху ума, тялото и съзнанието.

Всяка планета има отношение към определена тъкан в организма. Червената планета Марс, е свързана с кръвта и черния дроб. В черния дроб се образува жлъчният сок, който се характеризира от огъня, питта. Марс оказва влияние върху функцията на черния дроб и нарушенията, които възникват в този орган. Тази планета може да предизвика и други питта заболявания - повишаване количеството на токсините в кръвта, копривна треска и акне. Стомашната язва и улцерозийният колит ще се влошат от ефектите на Марс.

Сатурн също е силна планета с дълбоко проникващо действие. Нейната енергия предизвиква загуба на мускулна маса и измършавяване. Венера е отговорна за увреждания на спермата, простатата, тестисите и яйчниците. Мисловната дейност и нейните нарушения са подвластни на Меркурий.

Възрастите

Времето управлява не само движението на планетите, но и отделните периоди на човешкия живот. Движението на времето в човешкия живот е свързано с един цикъл на вата-питта-кафа. Според Аюрведа животът на човека има три важни периода: детство, зрялост и старост. Детството е кафа време. Децата повече боледуват от кафа-болести, като белодробен застой, кашлица, настинки, образуване на голямо количество слуз. Единствена храна на кърмачето са майчиното или кравето мляко, които могат да влошат кафа. Кафа периодът е с продължителност от раждането до 16-годишна възраст.

Зрелостта обхваща периода от 16 до 50-годишна възраст. Това е питта период. Човек е активен и изпълнен със жизненост. В този период са по-чести питта заболяванията.

Старостта е вата време. В тази възраст се появяват вата нарушения, като треперене, измършавяване, задух, артрит, загуба на памет и образуване на бръчки.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 7881

Препоръчани продукти

Коментари за Природните цикли

    Подобни статии