Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Хранене според Аюрведа  »  Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третирането на всяка храна е в съответствие с нейната жизнена сила и вкус. Буйното бъркане, мятане и подхвърляне на продуктите не води до сготвянето на особено вкусно ядене. Подхождайте с почтителност към всеки зеленчук, т.е. към универсалната интелигентност. Естественият строеж, посоката на нишките на тези растения ще ви покажат как да бъдат почистени и нарязани.

Зеленчуците, които растат на стъбло както броколито и кервиза, би трябвало да се срежат първо по дължина и едва тогава - хоризонтално, ако са нужни по-дребни парчета. Листните зеленчуци се режат по нишките на листата, а дръжките им се кълцат в хоризонтална посока. Избягвайте да употребявате грубите или пурпурни части на стъблата. Издължените кореноплодни, каквито са морковите и пащърнакът, може да се режат по няколко начина. Първоначалното срязване трябва да бъде хоризонтално, наклонено, тъй като всяко срязване на кореноплодното е най-добре да обединява енергията на въздуха и пространството (горната), с енергията на земята и водата (долната) и на огъня (средната). Влакната на кръглите кореноплодни като картофите и лука, са по посока на централната им дължина. Точно с тях, всъщност, се отнасят и най- несправедливо - обикновено ги режат противоположно на посоката на нишките (хората като че ли са омаяни повече от кръгчетата, отколкото от дългите резени, които всъщност са правилното разрешеше.) Когато се срежат както трябва обаче, те имат много по-сладък вкус.

Внимателното оглеждане на храната и разумното и хармонично боравене с нея е истинско чудо. Така увеличаваме радостта и удоволствието си от готвенето и подсилваме връзката си с Вселената.

ТЕХНИКИ НА РЯЗАНЕ

Зеле

Разрежете зелката на половина по протежение на централната нишка, а след това отново - на четвъртинки. Почистете ги от кочана. Поставете всяка четвъртинка легнала върху дъската за рязане и нарежете тънки парчета по дължината на централната нишка.

Големи листни зеленчуци

Диагонално разрязване. Сгънете всеки лист по протежение на стъблото и отрежете последното. Разтворете листа и наредете върху него още единайсет листа. Сгънете ги заедно по протежение на стъблото и започнете да режете на тънки ивици по диагонал. Съберете стъблата и ги нарежете също фино по диагонал.

Броколи/Карфиол

Цветчета. Отрежете „цветчето" с „дръжката" и го поставете с главата надолу върху дъската. Режете от дръжката към цвета (но не и помежду, не срязвайте цветчетата). После ги отделете, като ги разкъсвате едно от друго внимателно с ръце. Пръжки с форма на полумесец. Винаги употребявайте дръжките на карфиола и броколито. Обелете дръжките на броколито, ако кожицата му е дебела. Отрежете по дължина надолу по средата на дръжката. Поставете всяка половинка с лице към дъската. Режете по диагонал или на полумесеци с дебелина около 0,5см.

Дълги кореноплодни

Остъргване. Хванете зеленчука; дръжте го далеч от себе си. Започнете да го стържете, като изхвърляте по-дебели или по- тънки стърготини.

Пръчици. Нарежете по диагонал на дебели 0,3см парчета. Наредете резенчетата на купчинка, висока около 2,5см и ги нарежете напречно на дебелина 1,5мм, за да получите пръчици. Полукръгчета. Разрежете кореноплодното наполовина по дължина. Поставете го с лице надолу. Започнете да режете напречно; дебелината на така получените полукръгчета зависи от вашето желание.

Четвъртинки. Отрежете зеленчука наполовина по дължина, после отново, така че да се получат четвъртини. Поставете ги с лицето надолу към дъската. Сега вече нарежете напречно па желаната дебелина.

По дърводелски. Нарежете кореноплодното на парчета с дължина 5см. Разрежете всяко парче вертикално. Отрежете по дължина. Така получените дълги тесни резенчета трябва да бъдат с дебелина между 0,5 и 1см.

Рязане с въртене. Отрежете диагонално резенче с дебелина около 1 см. Завъртете зеленчука на 90° спрямо вас самия и отрежете отново. Продължете да въртите кореноплодното напред и назад; повтаряйте тази процедура до нарязване на целия зеленчук.

Малки кръгли зеленчуци

Кубчета. Разрежете зеленчука на 3 части вертикално. Сложете да легнат получените кръгчета и ги разрежете във вертикална посока, така че да се образуват дълги ивици. Сега пък разрежете в обратна посока; в резултат ще разполагате с кубчета в желаните от вас размери.

Лук

Полумесеци. Разрежете лука наполовина по дължина. Поставете всяка половинка с лицето надолу върху дъската. Оформете полумесеци с желана га дебелина, като режете по посока на централната нишка.

Кълцан. Разрежете лука наполовина по протежение на централната нишка. Поставете всяка половинка с лицето надолу върху дъската. Нарежете на тънки резени успоредно на сърцевината, след това завъртате дъската на 90° и накълцайте напречно на сърцевината на желания размер.

Тиква

Половини. Отделете дръжката с нож и разрежете тиквата наполовина успоредно на централната нишка. Отделете влакнестата маса и семките с лъжица.

Парчета. Повторете горната процедура и след това поставете половините с лицето надолу към дъската. Разрежете всяка част наполовина по дължина. Завъртете дъската на 90° и нарежете напречно на централната нишка на желаните от вас размери.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 10394

Препоръчани продукти

Коментари за Приготвяне на зеленчуци

    Подобни статии