PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

6 начина по които Аюрведическата медицина може да промени живота ви

Аюрведа е древна индийска медицина, практикувана повече от 5000 години. Практикуващите Аюрведа могат да предотвратят потенциални здравословни проблеми, като по този начин няма да се налага да прибягвате до скъпите съвременни медикаменти.

Практикуващите могат да разберат за различни здравословни проблеми посредством цвета на кожата, очите, езика. Те могат да установят различни нюанси и аспекти на пулса, използвайки само ръцете си. Ако отидете при Аюрведа лечител той ще започне да задава въпроси за начина ви на живот, какъв хранителен режим спазвате, физически упражнения, психически и емоционални проблеми.

Всичко това определя вашите доши и вероятния им дисбаланс. Има три основни доши, като всяка една от тях е разделена на 5 подкатегории. Трите основни доши са Вата (вятър), Пита (топлина или огън) и Кафа (земя и вода). Всяка доша съдържа един или два от петте Аюрведически елемента: въздух, огън, земя, вода и пространство.

Всеки човек съдържа и трите доши, но обикновено една от тях е доминантна и тя определя нашия метаболитен тип и естествен конституционен характер или Пракути. След като разбере коя е доминантната ви доша Аюрведа лечителите могат да съставят списък с необходимите билки за организма ви.

При по-сериозни проблеми е необходимо да се пристъпи към Панчакарма (Panchakarma), дълъг режим на прочистване, осъществяван под надзора на Аюрведа лечител.

6 начина по които Аюрведа подобрява здравето ви:

  1. Билките – Аюрведа лечението е свързано с използването на голямо разнообразие от билки. Те се предписват според конкретните нужди с цел концентриране върху здравословните проблеми на всеки отделен човек. Трипхалата е най-популярната Аюрведична билкова смес. Тя се използва за прочистване на храносмилателната и отделителната система. Според Аюрведа доброто храносмилане е ключът към добро здраве, а лошото храносмилане води до заболявания.
  2. Цялостната диета – на всеки човек се изготвя списък с храни (без месо), в зависимост от това коя е доминантната доша. Закуската трябва да бъде много малка, а най-обилното ядене трябва да е по време на пиковите часове на слънцегреене. Когато слънцето е в най-високата си фаза храносмилането е най-добро или т.н. Агни на храносмилането. Аюрведа ни учи, че пиенето на студени напитки по време на хранене намаля нашето Агни. При Аюрведа не се препоръчва хранене със соеви храни, освен ако те не са ферментирали и се препоръчва плодовете да се ядат отделно от останалите храни.
  3. Корен от Джинджифил – чая от Джинджифил е една от препоръчваните напитки. Джинджифила има силни противовъзпалителни свойства, поради което често се използва в Аюрведическото готвене и най-вече при едно ястие наречено Кичери (Kitcheri).
  4. Кичери (Kitcheri) – това е основна храна при Аюрведа, която може да се използва в продължение на няколко дни. Кичери е смес от няколко подкравки, куркума, ориз, боб, леща и др.
  5. Използвайте топла лимонова вода при Аюрведа практиката. Преди да пиете тази вода изтъркайте езика си колкото е възможно по-добре, тъй като езикът съдържа токсични остатъци в следствие на лошото храносмилане.
  6. Живота ви може да се промени драматично, ако приложите Аюрведическата практика за цялостно пречистване Панчакарма (Panchakarma). Затова, ако все още се колебаете, потърсете най-близката Аюрведична клиника и проверете как може да подобрите здравето си по естествен, натурален път.
Рейтинг:
4.4/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...