Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Живот и лечение с Аюрвед...  »  Лечение с метали

Лечение с метали

Лечение с метали

* Внимание! Изброените по-долу метали имат потенциално токсични действия, когато се използват прекалено много. Те трябва да се употребяват само под наблюдението на квалифициран аюрведичен лекар.

В Аюрведа наред с билките се използват и лечебните сили на металите, благородните и обикновените камъни. Според аюрведическото учение енергията на Вселенското съзнание се съдържа във всичко съществуващо. Всички форми на материята са само външна проява на тази енергия. Жизнената сила, прана, е част от тази вселенска енергия, която е същността на всичко материално. Следователно металите, скъпоценните камъни и камъните са външна проява на определени форми на енергията. Те съдържат пранична енергия, която може да бъде използвана с лечебна цел. Древните риши в Индия са открили тези лечебни енергийни въздействия чрез медитация.

С помощта на скъпоценните камъни и металите може да се противодейства на вредните влияния, на които са изложени тялото, ума и съзнанието. Когато се допрат до кожата скъпоценните камъни и металите оказват електромагнитно въздействие върху клетките и по-дълбоко разположените тъкани. Например чрез носенето на гривна от олово и сребро човек може да избегне потенциални чернодробни заболявания.

Телесното здраве зависи както от космичните влияния, така и от духовното и умствено състояние на индивида. Така както медният гръмоотвод предпазва къщата от мълнии, така и човешкото тяло може да бъде предпазено от електрични и магнитни лъчения в атмосферата чрез носенето на скъпоценни камъни и метали.

Чистите метали излъчват астрална светлина, която има мощно противодействие на отрицателното влияние на планетите. Всички метали притежават огромна лечебна енергия. В лечението се използват тежки метали като живак, злато, сребро, мед, желязо, олово и калай. Дори чистите метали могат все пак да съдържат примеси, които да окажат токсично въздействие върху жизнено важни органи, като бъбреци, черен дроб, слезка и сърце. Ето защо Аюрведа предписва специални методи за очистване на металите.

Металът се загрява и след това се обработва с растително масло, урина от крава, прясно мляко, гхи, ласи или кисела каша от житни култури. Тези древни методи постигат по-фино очистване на металите, отколкото обикновеното химическо въздействие. По този начин се отстранява страничното токсично действие на примесите върху тъканите. По-долу се описва благотворното действие на някои метали.

Мед

Отстранява излишната кафа и мазнини. Тя е добро тонизиращо средство за черния дроб, слезката и лимфната система и е особено полезна за хора, които са склонни към наддаване на тегло, задържане на течности и лимфостаза. Медта помага също при лечението на анемии.

При лечение на затлъстяване, заболявания на черния дроб и слезката може да се постъпи по следния начин. Десет медни монети се измиват във варна вода. След това се сваряват в 1 литър вода, докато тя остане наполовина. В продължение на един месец трябва да се пие три пъти по две чаени лъжички от тази медна вода. Полезно е и носенето на медна гривна на китката.

Злато

Тонизира нервната система. То подобрява паметта и интелигентността, укрепва сърдечния мускул и повишава устойчивостта. Златото помага при хистерия, епилепсия, сърдечни атаки и при слабост на белия дроб и слезката.

Чистото злато се превръща в пепел, като се изгаря на огън. Енергията на златото може да се използва за приготвянето на лековита златна вода, Златно украшение (без камък) се поставя в съд с две чаши вода и се вари докато водата остане на половина. По време на този процес електронната енергия на златото ще премине във водата. От тази вода може да се взима два-три пъти дневно по една чаена лъжичка. Златната Вода ще предаде енергия на сърцето - слабият пулс става ритмичен и силен. Тя също подобрява паметта, интелигентността и разбирането, стимулира пробуждането на съзнанието.

Златото загрява организма, следователно трябва да се използва предпазливо от хора с питта-конституция. Някои хора не го понасят и получават кожни обриви.

Желязо

Въздейства положително на костния мозък, костната тъкан, червените кръвни клетки, черния дроб и слезка. То стимулира образуването на червени кръвни клетки и поради това пепел от желязо се използва за лечението на анемии. Желязото е ефикасно лечебно средство при увеличение на черния дроб и слезка- та. Укрепва мускулатурата и нервната тъкан. Действа подмладяващо.

Олово

Добро действие при кожни заболявания. Употребява се и при лечение на отоци, бяло течение, вагинални проблеми, гонорея, сифилис.

Живак

Тежък метал с мощно действие. Активира ензимите, преобразува и регенерира тъканите. В индийската митология живакът се представя като семето на бог Шива. Живакът стимулира интелигентността и събужда съзнанието. Той никога не трябва да се използва самостоятелно, а винаги под формата на сярно съединение. Действието на определени билки се повишава хилядократно, когато се употребяват заедно с живак и сяра - тези два метала пренасят лечебната сила на растението до най-фините канали и тъкани на организма.

Сребро

То също е много важен лечебен мешал. Среброто има охлаждащи свойства и следователно е полезно при излишък от питта. Среброто повишава силата и устойчивостта. То може да се използва и за лечение на болести тип вата. Обаче използването му трябва да бъде много предпазливо при лечение на хора с кафа-конституция. Среброто помага при измършавяване, хронична треска, слабост след треска, киселини, възпаление на червата, хиперактивност на жлъчния мехур и при обилни менструални течения.

Сребърният прах е много полезен за облекчаване на възпалителни заболявания на сърцето и при проблеми на черния дроб и слезката.

Сребърната вода се приготвя по същия метод както златната. За повишаване на силата и устойчивостта трябва да се пие мляко, което е затоплено в сребърен съд.

Калай

Естествено подмладяващо средство. Минимални количества калаена пепел се използват за лечението на диабет, гонорея, сифилис, астма, инфекции на дихателните пътища, анемия и кожни болести. Така също при белодробни заболявания и нарушен лимфен ток.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 11513

Препоръчани продукти

Коментари за Лечение с метали

 1. .

  mnogo verno

 2. 1.

  ще пробвам... Звучи добре! Благодаря за информацията!

 3. 2.

  Живакът е отрова за мозъка, даже и да го препикае крава. Сярата е неметал, а за да превърнем злато в пепел ще трябва мнооого да се потрудим. Златна вода????

 4. 3.

  Не съм съгласна, че чистото злато се превръща в пепел, като се изгаря на огън. Горила съм чисто злато, залепено на творческа банкнота. Банкнотата изгоря напълно, а златото остана цяло във формата, която имаше преди . Дори надписите по него бяха останали. Ако не вярвате вижте във Фейсбук - стр. Golden energy. Автора е българин.

Подобни статии

Пикантни сосове

Пикантни сосове

Те са важно допълнение във ведическата кухня. Правят се с най-разнообразни съставки, като се започне...
Туршии

Туршии

Туршиите се използват от векове от представителите на всички култури, за да стимулират храносмилател...