Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Живот и лечение с Аюрвед...  »  Лечение с метали

Лечение с метали

Лечение с метали

* Внимание! Изброените по-долу метали имат потенциално токсични действия, когато се използват прекалено много. Те трябва да се употребяват само под наблюдението на квалифициран аюрведичен лекар.

В Аюрведа наред с билките се използват и лечебните сили на металите, благородните и обикновените камъни. Според аюрведическото учение енергията на Вселенското съзнание се съдържа във всичко съществуващо. Всички форми на материята са само външна проява на тази енергия. Жизнената сила, прана, е част от тази вселенска енергия, която е същността на всичко материално. Следователно металите, скъпоценните камъни и камъните са външна проява на определени форми на енергията. Те съдържат пранична енергия, която може да бъде използвана с лечебна цел. Древните риши в Индия са открили тези лечебни енергийни въздействия чрез медитация.

С помощта на скъпоценните камъни и металите може да се противодейства на вредните влияния, на които са изложени тялото, ума и съзнанието. Когато се допрат до кожата скъпоценните камъни и металите оказват електромагнитно въздействие върху клетките и по-дълбоко разположените тъкани. Например чрез носенето на гривна от олово и сребро човек може да избегне потенциални чернодробни заболявания.

Телесното здраве зависи както от космичните влияния, така и от духовното и умствено състояние на индивида. Така както медният гръмоотвод предпазва къщата от мълнии, така и човешкото тяло може да бъде предпазено от електрични и магнитни лъчения в атмосферата чрез носенето на скъпоценни камъни и метали.

Чистите метали излъчват астрална светлина, която има мощно противодействие на отрицателното влияние на планетите. Всички метали притежават огромна лечебна енергия. В лечението се използват тежки метали като живак, злато, сребро, мед, желязо, олово и калай. Дори чистите метали могат все пак да съдържат примеси, които да окажат токсично въздействие върху жизнено важни органи, като бъбреци, черен дроб, слезка и сърце. Ето защо Аюрведа предписва специални методи за очистване на металите.

Металът се загрява и след това се обработва с растително масло, урина от крава, прясно мляко, гхи, ласи или кисела каша от житни култури. Тези древни методи постигат по-фино очистване на металите, отколкото обикновеното химическо въздействие. По този начин се отстранява страничното токсично действие на примесите върху тъканите. По-долу се описва благотворното действие на някои метали.

Мед

Отстранява излишната кафа и мазнини. Тя е добро тонизиращо средство за черния дроб, слезката и лимфната система и е особено полезна за хора, които са склонни към наддаване на тегло, задържане на течности и лимфостаза. Медта помага също при лечението на анемии.

При лечение на затлъстяване, заболявания на черния дроб и слезката може да се постъпи по следния начин. Десет медни монети се измиват във варна вода. След това се сваряват в 1 литър вода, докато тя остане наполовина. В продължение на един месец трябва да се пие три пъти по две чаени лъжички от тази медна вода. Полезно е и носенето на медна гривна на китката.

Злато

Тонизира нервната система. То подобрява паметта и интелигентността, укрепва сърдечния мускул и повишава устойчивостта. Златото помага при хистерия, епилепсия, сърдечни атаки и при слабост на белия дроб и слезката.

Чистото злато се превръща в пепел, като се изгаря на огън. Енергията на златото може да се използва за приготвянето на лековита златна вода, Златно украшение (без камък) се поставя в съд с две чаши вода и се вари докато водата остане на половина. По време на този процес електронната енергия на златото ще премине във водата. От тази вода може да се взима два-три пъти дневно по една чаена лъжичка. Златната Вода ще предаде енергия на сърцето - слабият пулс става ритмичен и силен. Тя също подобрява паметта, интелигентността и разбирането, стимулира пробуждането на съзнанието.

Златото загрява организма, следователно трябва да се използва предпазливо от хора с питта-конституция. Някои хора не го понасят и получават кожни обриви.

Желязо

Въздейства положително на костния мозък, костната тъкан, червените кръвни клетки, черния дроб и слезка. То стимулира образуването на червени кръвни клетки и поради това пепел от желязо се използва за лечението на анемии. Желязото е ефикасно лечебно средство при увеличение на черния дроб и слезка- та. Укрепва мускулатурата и нервната тъкан. Действа подмладяващо.

Олово

Добро действие при кожни заболявания. Употребява се и при лечение на отоци, бяло течение, вагинални проблеми, гонорея, сифилис.

Живак

Тежък метал с мощно действие. Активира ензимите, преобразува и регенерира тъканите. В индийската митология живакът се представя като семето на бог Шива. Живакът стимулира интелигентността и събужда съзнанието. Той никога не трябва да се използва самостоятелно, а винаги под формата на сярно съединение. Действието на определени билки се повишава хилядократно, когато се употребяват заедно с живак и сяра - тези два метала пренасят лечебната сила на растението до най-фините канали и тъкани на организма.

Сребро

То също е много важен лечебен мешал. Среброто има охлаждащи свойства и следователно е полезно при излишък от питта. Среброто повишава силата и устойчивостта. То може да се използва и за лечение на болести тип вата. Обаче използването му трябва да бъде много предпазливо при лечение на хора с кафа-конституция. Среброто помага при измършавяване, хронична треска, слабост след треска, киселини, възпаление на червата, хиперактивност на жлъчния мехур и при обилни менструални течения.

Сребърният прах е много полезен за облекчаване на възпалителни заболявания на сърцето и при проблеми на черния дроб и слезката.

Сребърната вода се приготвя по същия метод както златната. За повишаване на силата и устойчивостта трябва да се пие мляко, което е затоплено в сребърен съд.

Калай

Естествено подмладяващо средство. Минимални количества калаена пепел се използват за лечението на диабет, гонорея, сифилис, астма, инфекции на дихателните пътища, анемия и кожни болести. Така също при белодробни заболявания и нарушен лимфен ток.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 12001

Препоръчани продукти

Коментари за Лечение с метали

 1. .

  mnogo verno

 2. 1.

  ще пробвам... Звучи добре! Благодаря за информацията!

 3. 2.

  Живакът е отрова за мозъка, даже и да го препикае крава. Сярата е неметал, а за да превърнем злато в пепел ще трябва мнооого да се потрудим. Златна вода????

 4. 3.

  Не съм съгласна, че чистото злато се превръща в пепел, като се изгаря на огън. Горила съм чисто злато, залепено на творческа банкнота. Банкнотата изгоря напълно, а златото остана цяло във формата, която имаше преди . Дори надписите по него бяха останали. Ако не вярвате вижте във Фейсбук - стр. Golden energy. Автора е българин.

Подобни статии

Лечение с цветове

Лечение с цветове

В Аюрведичната терапия се използва лечебната сила на различните цветове. Седемте естествени, основни...
Дневни режими

Дневни режими

Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...
Кухненски пособия

Кухненски пособия

Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...
Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...
Техники за кухнята

Техники за кухнята

Мелене на мокро зърно и дхал Използвайте голяма ръчна мелница, която се прикрепя на масата. Сложете...