PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Лечение на диабет с Аюрведа

Аюрведа е традиционна индийска наука за живота, която насърчава хората да използват природните лекарства, които почти нямат странични ефекти. Настоящата статия има за цел да ви покаже някои от аюведическите средства за лечение на диабет.

Индийците използват традиционните Аюрведа лекарства от хиляди години. В съвременния модерен и динамичен свят аюрведа лекарствата набират все по-голяма популярност, тъй като нямат почти никакви странични ефекти. Ако и вие се интересувате от естествените природни лекове срещу диабета, значи може би е време да изпробвате Аюрведа лекарствата. Диабета от тип 1 или инсулиново зависимия диабет се смята за необратима болест. Това е хроничен тип диабет, при който панкреаса не успява да произвежда достатъчно инсулин – хормонът, който поддържа нормалните нива на глюкоза в кръвта. Инсулинова резидентност е състояние, при което, въпреки наличието на достатъчно инсулин в кръвта, клетките на тялото не абсорбират глюкоза от кръвта. Това състояние е популярно като диабет тип 2, който ако се открие в ранен стадий, може да бъде излекуван.

Аюрведа лечение на диабет тип 1

Аюрведа ни учи, че токсините, които създават болестите се образуват от емоционални и физически фактори. Ето защо диетата и начина на живот са едни от основните причини за нестабилните нива на кръвна захар. Някои генетични фактори също оказват влияние за развитието на диабета. Аюрведа ни насърчава да търсим първопричината на заболяването и едва след това може да се определи точно кои билки са подходящи за лечение.

Аюрведа лекарствата не съдържат никакви химикали. Аюрведа лечителите свързват стреса с вредните навици на хранене и спане. Препоръчват здравословно хранене и здравословен начин на живот. Трябва да избягвате заседналия начин на живот (липсата на физически упражнения) и яденето на излишна или грешна храна (например риба с кисело мляко). Йогата, медитацията и упражненията, всичко това е част от Аюрведа лечението. Те ни помагат да понижим нивата на стрес и да повишим притока на хормони в тялото. Хормоналния дисбаланс е основната причина за редица заболявания, включително диабета.

Билката Гимнема Силвестре се използва в Индия от хиляди години за лечение на диабет тип 1 и тип 2. Тя помага да се унищожи излишната захар в кръвта. Редовната консумация на тази билка намалява нуждата от инсулин и намаля значително нивата на кръвна захар. Съдържащата се в билката гимнемна киселина засилва производството на бета-клетки, повишава нивата на добрия холестерол HDL, понижава нивата на лошия холестерол LDL и на триглицеридите. Това намалява риска от затлъстяване, друга основна причина за появата на диабет. Тази уникална билка засища захарния ни апетит и подобрява цялостно състоянието на храносмилателната система.

Пресният сок или екстракта от Момордика ефективно понижава нивата на кръвна захар. Плодовете, листата и екстракта от Момордика съдържат инсулин, който има лечебни свойства. Чистото мумио, канелата, чая от черен кимион (див кимион), стритите на прах семена на Еугения Ямболана също съдействат за намаляване на симптомите на диабет тип 1. Куркумата, нийм и амалаки са страхотни подправки, които се препоръчват специално за хора страдащи от диабет. Всички тези природни лекарства помагат да се намалят и контролират симптомите на диабета.

Аюрведа лечение за диабет тип 2

Различни проучвания показват, че Аюрведа лекарствата помагат да се излекуваме напълно от диабет тип 2. Редовната консумация на Алое Вера, семена и листа на сминдух, лук, чесън, момордика, сок от гулаб джамун, канелена кора, екстракт от индийско дърво кино и т.н., подпомагат понижаването на кръвната захар. Аюрведа лечението на диабета помага да се намалят симптомите на болестта, като например често уриниране, инсулинова резистентност, прекалено силно чувство за жажда и глад. Освен това природните лекарства помагат на организма да се освободи от вредните токсини, тъй като имат силен детоксикиращ ефект. По този начин те подпомагат укрепването на имунната система и намаляват значително шансовете за чести инфекции.

Индийския Жен-Шен също се използва за лечение на диабет. Билката Салация Облонга намалява значително нивата на кръвна захар, тъй като се свързва с чревните ензими, които разграждат въглехидратите в организма., а въглехидратите са основен източник на глюкоза. Антиоксидантните свойства на витамин С също подпомагат борбата с диабета. Мангана също оказва много важна роля в производството на естествен инсулин. Затова редовно трябва да консумирате богати на манган храни, като: ядки, зърнени храни, плодове, зелени листа на растения и др.

Въпреки, че Аюрведа лекарствата не предизвикват никакви странични ефекти, прекомерната консумация на някоя билка или плодов сок може да причини дискомфорт в коремната област. Хората страдащи от хипогликемия трябва много внимателно да следят дозите, защото високите дози могат опасно да понижат нивата на захар в кръвта. Аюрведа ни учи, че хората страдащи от диабет, трябва да следват здравословна диета, състояща се от плодове, ядки, зеленчуци, пълнозърнест хляб и млечни продукти. Диабетиците трябва да избягват готвени нишестени храни, мазни или пържени храни, тежки храни и сладки десерти. Диабетиците е добре да се хранят на по-малки дози 4-5 пъти на ден, а не на 2-3 големи хранения.

Броят на хората диагностицирани с диабет се увеличава с всеки изминал ден. Възрастовата граница също пада и все повече деца и подрастващи също страдат от тази коварна болест. Около 10% от диабетиците, страдат от диабет тип 1. Това е по-лошия хроничен вариант на болестта, който трябва да се лекува цял живот т.е. пациента да приема лекарства през останалата част от живота си. Прекомерната консумация на лекарства може да доведе до редица странични ефекти и да отслаби системите в организма. Усложненията причинени от диабета могат да доведат до понижен стандарт на живот или дори да се окажат фатални. Аюрведа лечението помага да управляваме болестта, тъй като включва използването на природни лекарства, които поддържат стабилни нивата на кръвна захар. Дребни промени в диетата и начина на живот, използвайки Аюрведа лекарства, могат да ви помогнат да се насладите на един по-пълноценен и щастлив живот, въпреки диабета.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...