Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Коренът от Ашваганда поддържа нивата на тироидните (щитовидни) хормони

От векове Ашваганда се използва като билково лекарство в борбата със стреса. Екстракта от корен на Ашваганда нормализира нивата на серумните хормони на щитовидната жлеза – това са изводите от проведено наскоро научно изследване в Индия.

Ашваганда е известно още като индийски жен шен или зимна череша е растение, което се среща в Индия и Северна Америка. Корените на това растение се използват от аюрведа лечители в продължение на хилядолетия. Ашваганда има много ценни съставки като флавоноиди и сенолидид.

Многобройни съвременни проучвания са установили, че Ашваганда се бори с възпаленията, намалява стреса, повишава умствената активност, ободрява тялото и действа като антиоксидант. Според някои проучвания Ашваганда дори облекчава повече болката причинена от артрит от медикаментите.

Изследванията показват още, че хората с повишени нива на тироидни хормони могат да нормализират нивата на тези хормони, ако приемат корен от Ашваганда в продължение на поне 8 седмици. Екстракта от корен на Ашваганда нормализира тироидните стимулиращи хормони (TSH), серумния тироксин (Т4) и серумния трийодтиронин (Т3).

„Резултатите от настоящето проучване са в съответствие с предишни проучвания. Резултатите показват, че Ашваганда регулира хипофизната жлеза. Това се дължи на факта ще Ашваганда има анти-стрес ефект и понижава нивата на кортизола.“ - споделят изследователите от „Journal of Alternative and Complementary Medicine“

Ашваганда, една от най-използваните билки в Аюрведа

Ашваганда набира все по-голяма популярност като хранителна добавка в световен мащаб. Все повече хора осъзнават ползите, които носи – намалява стреса, подобрява съня, метаболизма, адреналната функция, спортните постижения и др.

Има данни, според които тази билка се е използвала в Аюрведа още преди 4000 години. Името на билката произхожда от Санскрит и означава „миришеща на кон“ , което се свързва със силната миризма на корените, която наподобява конска пот или урина.

Ашваганда традиционно се използва като адаптоген за подмладяване на организма, поддържане на хормоналния баланс и поддържане на нормалните функции на щитовидната жлеза. От научната литература знаем, че коренът от Ашваганда има успокояващ ефект и насърчава баланса в организма (увеличава или намалява ключовите нива на хормоните, за да ги доведе до балансирани нива)

Продажбите на Ашваганда в световен мащаб нараства постоянно. Само за 2016 г. те да се увеличили с цели 55%. Наскоро бе проведено изследване върху 50 човека с повишени нива на тироидни хормони. Това заболяване е известно като субклиничен хипотиреодизъм и представлява нарушение на щитовидната жлеза, без видими симптоми за недостатъчност. Участниците в експеримента получавали по 600 мг. екстракт от Ашваганда на ден в продължение на 8 седмици. Резултатите показали, че добавката значително подобрила серумните нива на тироидните хормони.

„Резултатите от това изследване подчертават полезната роля на екстракта от корен от Ашваганда. Той нормализира нивата на тироидните хормони при пациенти със субклинични хипотироиди. Все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни напълно полезното действие на Ашваганда“ - споделят изследователите участвали в това изследване.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...