Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по устните

Диагностика по устните

Диагностика по устните

Устните, подобно на други характерни части на тялото (език, нокти, лице, очи) също са огледало на здравето или на патологичното състояние на различните органи.

Трябва да се наблюдават големината, формата, повърхността, цвета и очертанията (контурите) на устните. Сухите и грапави устни сочат обезводняване или вата-нарушение. Нервността и страхът също водят до пресъхване и треперене на устните. При анемия устните стават бледи. Черно-кафеникавото оцветяване на устните е резултат от продължително пушене. Повтарящи се възпаления по ръбовете на устните говорят за наличието на херпес или за хронично питта нарушение. Многобройните бледокафяви петна по устните са признак на лошо храносмилане или на чревни паразити. Жълто оцветяване на устните се наблюдава при жълтеница. При сърдечни заболявания устните са синкави поради недостиг на кислород. Промяната на цвета в различни зони от устните говори за нарушаване на функцията на съответстващите им вътрешни органи.

Вата-устните са тънки и сухи. Питта устните са червени, а кафа устните са дебели и мазни. Сухите или напукани устни показват обезводняване и вата-нарушение. Бледите устни са симптом на анемия. Кафявите петна са белег на хронично нарушено храносмилане, а може да се дължат на чревни паразити. Херпесни мехурчета или язви по устните говорят за питта-нарушение. Треперенето на устните е признак на страх или тревожност.

 

Рейтинг: 3.2/5 на базата на 10 оценки
прегледи 27245

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по устните

    Подобни статии

    Дневни режими

    Дневни режими

    Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...
    Кухненски пособия

    Кухненски пособия

    Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...
    Приготвяне на зеленчуци

    Приготвяне на зеленчуци

    Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...
    Техники за кухнята

    Техники за кухнята

    Мелене на мокро зърно и дхал Използвайте голяма ръчна мелница, която се прикрепя на масата. Сложете...
    Методи за готвене

    Методи за готвене

    Чаункинг През Ведическия период всички подправки се задушавали в гхии или олио, преди да се добавят...
    Масали

    Масали

    Масала се получава при едновременното смилане и смесване на различни подправки. Те често се изпичат,...