Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по устните

Диагностика по устните

Диагностика по устните

Устните, подобно на други характерни части на тялото (език, нокти, лице, очи) също са огледало на здравето или на патологичното състояние на различните органи.

Трябва да се наблюдават големината, формата, повърхността, цвета и очертанията (контурите) на устните. Сухите и грапави устни сочат обезводняване или вата-нарушение. Нервността и страхът също водят до пресъхване и треперене на устните. При анемия устните стават бледи. Черно-кафеникавото оцветяване на устните е резултат от продължително пушене. Повтарящи се възпаления по ръбовете на устните говорят за наличието на херпес или за хронично питта нарушение. Многобройните бледокафяви петна по устните са признак на лошо храносмилане или на чревни паразити. Жълто оцветяване на устните се наблюдава при жълтеница. При сърдечни заболявания устните са синкави поради недостиг на кислород. Промяната на цвета в различни зони от устните говори за нарушаване на функцията на съответстващите им вътрешни органи.

Вата-устните са тънки и сухи. Питта устните са червени, а кафа устните са дебели и мазни. Сухите или напукани устни показват обезводняване и вата-нарушение. Бледите устни са симптом на анемия. Кафявите петна са белег на хронично нарушено храносмилане, а може да се дължат на чревни паразити. Херпесни мехурчета или язви по устните говорят за питта-нарушение. Треперенето на устните е признак на страх или тревожност.

 

Рейтинг: 3.2/5 на базата на 10 оценки
прегледи 32492

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по устните

    Подобни статии