Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по очите

Диагностика по очите

Диагностика по очите

Очи, които са малки и често мигащи, показват преобладаване на вата в организма. Прекалено честото мигане е признак на дълбоко стаена нервност, безпокойство или страх. Отпуснати горни клепачи показват чувство на несигурност, страх или липса на доверие в себе си, вата нарушение. Големи, красиви и атрактивни очи се срещат при кафа конституция.

Питта очите са блестящи и чувствителни към светлина, „бялото" на очите е зачервено; предразположени са към късогледство. Според Аюрведа очите извличат енергията си директно от Огъня - един от основните първоелементи. Ето защо често очите на хора с питта-конституция, при които има излишък на Огън в организма, проявяват свръхчувствителност към светлина.

Изпъкналите очи говорят за нарушена функция на щитовидната жлеза. Бледата конюнктива е признак на анемия, а жълтото оцветяване - на чернодробна слабост.

Трябва да се изследват още цвета, големината и формата на ириса. Малкият ирис показва слаби стави. Ако е налице бял пръстен около ириса, това се дължи на прекалена консумация на захар или сол. В средна възраст този пръстен може да бъде признак на стрес. Когато пръстенът е много изпъкнал и много бял (особено при хора на средна възраст), се касае за дегенеративен процес в ставите. Ставите пукат и скърцат. Налице са артрит и ставни болки. Кафеникаво-черни петна по ириса показват, че в червата има желязо, което не се усвоява.

Вата-очите са малки и неспокойни, с увиснали клепачи и сухи, редки мигли. Бялото на очите е мътно, а ирисът е тъмен, сивокафяв или черен. Питта очите са средно големи, бляскави с остър поглед и голяма чувствителност към светлина. Миглите са редки и мазни. Ирисът е червен или жълтеникав. Кафа очите са големи, красиви и влажни, с дълги, гъсти и мазни мигли, много бели; ирисът е блед, син или черен.

 

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 6 оценки
прегледи 25486

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по очите

  1. .

    A kakvo ste kazete za nasineno oko...sled boi za iznevqra?

  2. 1.

    Ще кажа - който бие, да бъде пребит! Така ще се запази баланса.

Подобни статии

Диагностика по лицето

Диагностика по лицето

Лицето е огледало на ума. Линиите и бръчките по лицето свидетелстват за много неща. Болестите и стра...
Диагностика по устните

Диагностика по устните

Устните, подобно на други характерни части на тялото (език, нокти, лице, очи) също са огледало на зд...
Диагностика по ноктите

Диагностика по ноктите

Според Аюрведа ноктите са отпаден продукт на костите. Погледнете големината, формата, повърхността и...
Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...
Шестте вкуса

Шестте вкуса

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, ...