Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по очите

Диагностика по очите

Диагностика по очите

Очи, които са малки и често мигащи, показват преобладаване на вата в организма. Прекалено честото мигане е признак на дълбоко стаена нервност, безпокойство или страх. Отпуснати горни клепачи показват чувство на несигурност, страх или липса на доверие в себе си, вата нарушение. Големи, красиви и атрактивни очи се срещат при кафа конституция.

Питта очите са блестящи и чувствителни към светлина, „бялото" на очите е зачервено; предразположени са към късогледство. Според Аюрведа очите извличат енергията си директно от Огъня - един от основните първоелементи. Ето защо често очите на хора с питта-конституция, при които има излишък на Огън в организма, проявяват свръхчувствителност към светлина.

Изпъкналите очи говорят за нарушена функция на щитовидната жлеза. Бледата конюнктива е признак на анемия, а жълтото оцветяване - на чернодробна слабост.

Трябва да се изследват още цвета, големината и формата на ириса. Малкият ирис показва слаби стави. Ако е налице бял пръстен около ириса, това се дължи на прекалена консумация на захар или сол. В средна възраст този пръстен може да бъде признак на стрес. Когато пръстенът е много изпъкнал и много бял (особено при хора на средна възраст), се касае за дегенеративен процес в ставите. Ставите пукат и скърцат. Налице са артрит и ставни болки. Кафеникаво-черни петна по ириса показват, че в червата има желязо, което не се усвоява.

Вата-очите са малки и неспокойни, с увиснали клепачи и сухи, редки мигли. Бялото на очите е мътно, а ирисът е тъмен, сивокафяв или черен. Питта очите са средно големи, бляскави с остър поглед и голяма чувствителност към светлина. Миглите са редки и мазни. Ирисът е червен или жълтеникав. Кафа очите са големи, красиви и влажни, с дълги, гъсти и мазни мигли, много бели; ирисът е блед, син или черен.

 

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 6 оценки
прегледи 23457

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по очите

  1. .

    A kakvo ste kazete za nasineno oko...sled boi za iznevqra?

  2. 1.

    Ще кажа - който бие, да бъде пребит! Така ще се запази баланса.

Подобни статии

Седемте дхату (тъкани)

Седемте дхату (тъкани)

Човешкото тяло е изградено от седем основни и жизнено важни вида „тъкани", наречени дхату. Санскритс...
Кафа конституция

Кафа конституция

При хората с кафа конституция тялото е добре развито. Те са обаче с подчертана склонност към напълня...
Изледване на пулса

Изледване на пулса

Радиалният пулс се изследва с три пръста - показалец, среден и безименен. За да се направи пълно изс...
Диагностика по езика

Диагностика по езика

Езикът е орган на вкуса и речта. Ние можем да усещаме различните вкусове, само когато езикът е влаже...