Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по ноктите

Диагностика по ноктите

Диагностика по ноктите

Според Аюрведа ноктите са отпаден продукт на костите. Погледнете големината, формата, повърхността и контурите на вашите нокти. Вгледайте се дали ноктите ви са гъвкави, меки и тънки или са крехки и лесно чупливи.

Сухи, криви и грапави нокти, които лесно се чупят, показват, че в организма преобладава вата. Меки, тънки, розови нокти, които лесно се огъват и леко лъщят, говорят за преобладаването на питта. Ако ноктите са дебели, здрави, меки и силно гланцирани с равен контур - преобладава кафа.

Надлъжни бразди по ноктите свидетелстват за лошо всумкване на веществата в храносмилателната система. Напречните бразди са признак за недоимъчно хранене или за дълготрайно заболяване. Понякога ноктите са издадени напред, изпъкнали и неравни като върха на барабанна палка. Това са така наречените „барабанни пръсти", които са симптом на белодробна и сърдечна недостатъчност. Нокти с форма на лъжица, които са така вдлъбнати, че върху тях се задържа капка вода, се появяват при недостиг на желязо в организма. Бели петна по ноктите са признак на недостиг на цинк или калций.

Бледи нокти се откриват при анемия; прекалено червени - при излишък на червени кръвни клетки. Жълтите нокти показват слабост на черния дроб или жълтеница. Сини нокти показват слабост на сърцето.

На всеки от пръстите съответства определен орган. Палецът има връзка с мозъка и черепа. Показалецът - с белия дроб. Средният пръст има отношение към тънките черва, а безименният - към бъбреците. Малкият пръст е свързан със сърцето.

Бяло петно на безименния пръст говори за калциеви отлагания в бъбреците. Ако има такова на нокътя на средния пръст, това означава, че в червата има нерезорбиран калций. Бяло петно на нокътя на показалеца показва калциеви отлагания в белия дроб.

Рейтинг: 4.1/5 на базата на 15 оценки
прегледи 91412

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по ноктите

 1. .

  Какво означават дупчици по ноктите на ръцете? Предварително благодаря!

 2. 1.

  Какво помага на калция в червата да се резорбира? Благодаря!

 3. 2.

  Към Рени: вземайте витамин D за по-добра резорбция

 4. 3.

  хубава статия; как да се коригират проблемите? питам за надлъжни бразди по ноктите; или поне към какъв специалист да се обърна?

 5. 4.

  Как да корегираме надлъжните черти на ноктите

 6. 5.

  Пунтиформени депресии върху ноктите /дупчици/ са характерни за Псориазиса

 7. 6.

  A когато се церят навсеки нокът и се чупят,какво предполага и как би могло да се спаси ? Дори се цепят на люспи ...

 8. 7.

  КАКВО ОЗНАЧАВА"ВАТА","КАФА" И "ПИТА"?

 9. 8.

  Вата, пита и кафа са аюрведични понятия и ще е добре да прочетете или гледате нещо в нета за йай-обща представа. За люспести нокти много сериозен вата дисбаланс, който е добре да се посъветвате с аюрвеичен

 10. 9.

  специалист. Тези признаци са най-възможните причини, но не са единствените само опитен лечител може да ви посъветва. Здраве и Красота от Домът на Аюрведа!

 11. 10.

  Здравейте !И моите нокти не са добре-едните са ми бледи,а на някои имам тъмни линии,какво значи това ?

 12. 11.

  Защо, при условие че съвременната медицина разполага с PET-скенери/ MRI/ CT и прочие технологии и познания базирани на хиляди години прогрес, продължават хората да се прехласват по романтизирани идиотщини?
  Малкият пръст бил свързан със сърцето...?! А другите с какво са свързани???? При жълтеница щяло да се види по ноктите - а по всички далеч по-лесно видими лигавици и по склерата няма да се види дни/седмици преди това? Палецът имал връзка с мозъка... Моят среден пръст лично има връзка с всякаква псевдонаучна малоумщина като тази.
  Направете услуга на човечеството и спрете с простотиите си!!

Подобни статии

Седемте дхату (тъкани)

Седемте дхату (тъкани)

Човешкото тяло е изградено от седем основни и жизнено важни вида „тъкани", наречени дхату. Санскритс...
Кафа конституция

Кафа конституция

При хората с кафа конституция тялото е добре развито. Те са обаче с подчертана склонност към напълня...
Изледване на пулса

Изледване на пулса

Радиалният пулс се изследва с три пръста - показалец, среден и безименен. За да се направи пълно изс...
Диагностика по езика

Диагностика по езика

Езикът е орган на вкуса и речта. Ние можем да усещаме различните вкусове, само когато езикът е влаже...