Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по езика

Диагностика по езика

Диагностика по езика

Езикът е орган на вкуса и речта. Ние можем да усещаме различните вкусове, само когато езикът е влажен; със сух език това невъзможно. Езикът е и орган на речта, с помощта на който изразяваме думи, мисли, понятия, представи, идеи и чувства. Изследването на този важен орган дава цялостна представа за процесите в организма.

Погледнете езика си в огледалото. Обърнете внимание на големината, формата, релефа, повърхността, ръбовете и цвета. Бледият език сочи анемично състояние или недостиг на кръв в организма. Жълтеникавият цвят говори за излишък от жлъчен сок в жлъчния мехур или за нарушена чернодробна функция. Синият цвят (ако човек не е ял току-що боровинки) е знак за сърдечно заболяване.

Диагностика по език 2Както е показано на диаграмата на различните зони от езика съответстват различни органи. При нарушена функция на даден орган в съответната зона се появяват оцветявания, хлътвания или възвишения. Например: отпечатъците от зъби по ръбовете на езика са знак за недостатъчно ефективни абсорбционни процеси в червата.

Диагностика по език 3Налепът по езика показва наличието на токсини в стомаха, тънките черва или дебелото черво. Ако е обложена само задната част на езика - токсините са в дебелото черво. Налеп в средната част на езика говори за задържане на токсини в стомаха и тънките черва.

Диагностика по език 4Бразда по срединната линия на езика е знак за задържане на чувствата в областта на гръбначния стълб. Изкривяване на срединната линия говори за деформация в нормалните извивки на гръбначния стълб.

Рейтинг: 3.8/5 на базата на 9 оценки
прегледи 48824

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по езика

 1. .

  Интересно какво означава ако има две надлъжни линии, успоредни на средната?

 2. 1.

  4е имаш пове4е от един гръбна4ен стълб :)

 3. 2.

  и как да ги премахнем тия налепи по езика от тия токсини от дебело черво???

 4. 3.

  i az pitam kak da premahnem nalepite ot toksinite v stomaha

 5. 4.

  къде са отговорите на въпросите ...в противен случай е излишно да питам...

 6. 5.

  Продават сеспециални четки за почистване на език.....приличат на четки за зъби за 8-10 лв.бях ги намерил.......даже за София доставката е безплатна.Улицата от 5-те кьошета дето излиза на НДК,в ляво на самия третоар с бяла алуминиева дограма е офиса на фирмата....медицински и зъболекарски консумативи продават.......не помня името.И всяка сутрин като влезеш в банята първата ти работа е да си остържеш езика ....едва тогава ако успееш да бръкнеш до сливиците ще разбереш защо трябва да се чисти.....какво ядем и пием и в каква среда живеем.........и едва тогава се заемаш с миенето на зъби и т.н. Успех

 7. 6.

  От известно време практикувам жабурене с шарлан - помага да се чистят токсините през слюнчените жлези. Важно е да не се гълта течността, жабури се 20 минути веднага след сън, после се изплюва в тоалетната /трябва да е бяла течност, ако е жълта - не е било достатъчно времето/, изплаква се хубаво устната кухина с топла вода и същата се измива много добре с четка за зъби - остъргва се езика, бузите. Като правя това се получава при мен позив за повръщане, при което отхрачвам налепи, чувството след това е много приятно - на по-специална чистота, отколкото само с измиването на зъбите с паста. Езикът след това е свежо розов.

 8. 7.

  благодаря, за мен това е много полезна информация

 9. 8.

  От саде да си взема шарлан

 10. 9.

  И какво представлява той

 11. 10.

  Опитай те,жабуркане със сода! Eфекта е почти веднага!

 12. 11.

  Какво означават налепи по външните контури на езика влява и вдясно?

 13. 12.

  Доста по-добре ще е да се погрижите цялостно за здравето си, вместо да си четкате езика. Външното отстраняване на налепите няма да прочисти организмът Ви и токсините в него!

 14. 13.

  Помага ли жабуренето със сода за бял налеп от вътрешната страна на езика. .моля кажете

 15. 14.

  Жабуркане с чаша вода и едина капачка 3% кислородна вода

Подобни статии

Изледване на пулса

Изледване на пулса

Радиалният пулс се изследва с три пръста - показалец, среден и безименен. За да се направи пълно изс...
Диагностика по лицето

Диагностика по лицето

Лицето е огледало на ума. Линиите и бръчките по лицето свидетелстват за много неща. Болестите и стра...
Диагностика по устните

Диагностика по устните

Устните, подобно на други характерни части на тялото (език, нокти, лице, очи) също са огледало на зд...
Диагностика по ноктите

Диагностика по ноктите

Според Аюрведа ноктите са отпаден продукт на костите. Погледнете големината, формата, повърхността и...
Природните цикли

Природните цикли

Телесните течности, подобно на времето са в постоянно движение. Между движението на тридоша и протич...