Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Аюрведа  »  Диагностика с Аюрведа  »  Диагностика по езика

Диагностика по езика

Диагностика по езика

Езикът е орган на вкуса и речта. Ние можем да усещаме различните вкусове, само когато езикът е влажен; със сух език това невъзможно. Езикът е и орган на речта, с помощта на който изразяваме думи, мисли, понятия, представи, идеи и чувства. Изследването на този важен орган дава цялостна представа за процесите в организма.

Погледнете езика си в огледалото. Обърнете внимание на големината, формата, релефа, повърхността, ръбовете и цвета. Бледият език сочи анемично състояние или недостиг на кръв в организма. Жълтеникавият цвят говори за излишък от жлъчен сок в жлъчния мехур или за нарушена чернодробна функция. Синият цвят (ако човек не е ял току-що боровинки) е знак за сърдечно заболяване.

Диагностика по език 2Както е показано на диаграмата на различните зони от езика съответстват различни органи. При нарушена функция на даден орган в съответната зона се появяват оцветявания, хлътвания или възвишения. Например: отпечатъците от зъби по ръбовете на езика са знак за недостатъчно ефективни абсорбционни процеси в червата.

Диагностика по език 3Налепът по езика показва наличието на токсини в стомаха, тънките черва или дебелото черво. Ако е обложена само задната част на езика - токсините са в дебелото черво. Налеп в средната част на езика говори за задържане на токсини в стомаха и тънките черва.

Диагностика по език 4Бразда по срединната линия на езика е знак за задържане на чувствата в областта на гръбначния стълб. Изкривяване на срединната линия говори за деформация в нормалните извивки на гръбначния стълб.

Рейтинг: 3.8/5 на базата на 9 оценки
прегледи 49704

Препоръчани продукти

Коментари за Диагностика по езика

 1. .

  Интересно какво означава ако има две надлъжни линии, успоредни на средната?

 2. 1.

  4е имаш пове4е от един гръбна4ен стълб :)

 3. 2.

  и как да ги премахнем тия налепи по езика от тия токсини от дебело черво???

 4. 3.

  i az pitam kak da premahnem nalepite ot toksinite v stomaha

 5. 4.

  къде са отговорите на въпросите ...в противен случай е излишно да питам...

 6. 5.

  Продават сеспециални четки за почистване на език.....приличат на четки за зъби за 8-10 лв.бях ги намерил.......даже за София доставката е безплатна.Улицата от 5-те кьошета дето излиза на НДК,в ляво на самия третоар с бяла алуминиева дограма е офиса на фирмата....медицински и зъболекарски консумативи продават.......не помня името.И всяка сутрин като влезеш в банята първата ти работа е да си остържеш езика ....едва тогава ако успееш да бръкнеш до сливиците ще разбереш защо трябва да се чисти.....какво ядем и пием и в каква среда живеем.........и едва тогава се заемаш с миенето на зъби и т.н. Успех

 7. 6.

  От известно време практикувам жабурене с шарлан - помага да се чистят токсините през слюнчените жлези. Важно е да не се гълта течността, жабури се 20 минути веднага след сън, после се изплюва в тоалетната /трябва да е бяла течност, ако е жълта - не е било достатъчно времето/, изплаква се хубаво устната кухина с топла вода и същата се измива много добре с четка за зъби - остъргва се езика, бузите. Като правя това се получава при мен позив за повръщане, при което отхрачвам налепи, чувството след това е много приятно - на по-специална чистота, отколкото само с измиването на зъбите с паста. Езикът след това е свежо розов.

 8. 7.

  благодаря, за мен това е много полезна информация

 9. 8.

  От саде да си взема шарлан

 10. 9.

  И какво представлява той

 11. 10.

  Опитай те,жабуркане със сода! Eфекта е почти веднага!

 12. 11.

  Какво означават налепи по външните контури на езика влява и вдясно?

 13. 12.

  Доста по-добре ще е да се погрижите цялостно за здравето си, вместо да си четкате езика. Външното отстраняване на налепите няма да прочисти организмът Ви и токсините в него!

 14. 13.

  Помага ли жабуренето със сода за бял налеп от вътрешната страна на езика. .моля кажете

 15. 14.

  Жабуркане с чаша вода и едина капачка 3% кислородна вода

Подобни статии

Трите доши (телесни типа)

Трите доши (телесни типа)

Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя, петте основни елемента, се проявяват в човешкото тяло като три осно...
Диагностика по очите

Диагностика по очите

Очи, които са малки и често мигащи, показват преобладаване на вата в организма. Прекалено честото ми...
Вата конституция

Вата конституция

Хората, притежаващи вата конституция, най-често са физически слабо развити. Те обикновено са с плосъ...
Питта конституция

Питта конституция

Тези хора са средни на ръст, стройни, често с нежни кости. Гръдният кош не е толкова плосък, както п...
Петте елемента

Петте елемента

Аюрведа е дело на медитативния ум на виждащите истината - ришите. Те достигнали до прозрението, че с...