PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

10 вредни навика - какво ни учи Аюрведа за тях

Много от съвременните здравословни проблеми са свързани с наглед дребни ежедневни навици и избори, които обаче с течение на времето се натрупват и водят до заболявания. Повечето от тези заболявания могат много лесно да бъдат предотвратени. Неизчерпаемата мъдрост, скрита в древните аюрведични практики, хвърля светлина върху това, защо някои от широко застъпените съвременни навици могат да ни навредят.

1. Лягате да спите твърде късно – Според Аюрведа най-доброто време за лягане е около 22:00 часа. Някъде тогава започва т.н. Питта време. Когато си лягаме преди 22:00 часа ние все още използваме енергията Капха, която е бавна, спокойна и мека. Тя ни помага да заспим много по-лесно и спокойно. Ако останем будни след 22:00 часа навлизаме в Питта времето, което е известно като „работно“ време. То е по-динамично и стимулира мисленето, поради което е по-трудно да „изключим“ мозъка си и да заспим лесно и спокойно.

2. Ядете кисело мляко и плодове като здравословна закуска – Аюрведа ни учи, че плодовете винаги трябва да се ядат самостоятелно и никога да не се комбинират с млечни продукти. Тази комбинация действа опустошително върху нашето храносмилане. Яжте само кисело мляко или само плодове, но никога не ги комбинирайте заедно.

3. Основното ви хранене е през вечерта – Храносмилането действа най-добре около обяд, затова за храносмилателната ви система е добре основното ви ядене да е около 12:00 часа. Това ни дава повече часове през деня в които да усвоим храната и да изгорим достатъчен брой калории. Ако се храним късно вечерта, организма ни не разполага с достатъчно време да усвои храната и ни е много по-трудно да заспим.

4. Още със събуждането си проверявате телефона и компютъра за пропуснати разговори и съобщения – Аюрведа ни учи, че най-доброто нещо, което можем да правим, след като се събудим е да медитираме в продължение на няколко минути. Това ще направи деня ни много по-лек и спокоен. Насочването директно към съвременните технологични уреди, веднага след събуждане, е много вреден навик, който на всичкото отгоре излага тялото на допълнителен стрес. Медитирайте след като се събудите и деня ви ще мине много по-спокойно и приятно.

5. Избягвате слънцето – Унесени по работата в офиса често забравяме колко е часът. Понякога единствената светлина, която проблясва по лицата ни е тази от монитора на компютъра. Всеки ден трябва да отделяте необходимото време да се разхождате на чист въздух и пряка слънчева светлина. Слънчевата светлина е лечебна, балансираща и заземяваща и дори за кратко време ни връща към връзката ни с природата.

6. Ядете сладолед за десерт – Хапването на нещо сладко, след основното ядене е допустимо, но не и сладолед. Той е леденостуден и тотално компроментира храносмилателния огън от който толкова много се нуждаете точно в този момент. По-добре хапнете нещо топло или варено за десерт. По-добре е да хапвате десерт след обяд, отколкото след вечеря, за да имате повече време за храносмилане.

7. Правите упражнения, докато се изтощите напълно – Популярния израз, че „без болка няма напредък“ всъщност е контрапродуктивен. Когато се изтощим е необходимо повече време, за да може организма ни да се възстанови отново. Аюрведа ни учи, че трябва да правим физически упражнения, докато достигнем ½ или ¾ от енергийния си капацитет и постепенно този капацитет ще нараства. Спрете упражненията докато имате все още някаква енергия в запас, за да се възстанови организма нормално.

8. Не извършвате достатъчно физически упражнения – Много е важно тялото ви да получава необходимите движения всеки ден. Колко точно движение е необходим завиди от вашата Доша, но ходенето и йога упражненията са добри за всички. Превърнете разходките или йога упражненията във ваше ежедневие. Практикувайте и упражненията, които се препоръчват за вашата Доша.

9. Стоите на компютъра до късно вечерта – Съвременните технологии като компютъра или телевизора стимулират мозъка и поради това е много трудно да се унесете в отпуснато състояние преди сън. Аюрведа ни учи час-два преди лягане да преминем в режим на заспиване – да си вземем вана, да почетем, да послушаме музика, да правим възстановителни йога пози, да прекараме време със семейството или домашния любимец.

10. Не полагате достатъчно грижи за устна хигиена – Всеки си мие зъбите, но чистите ли си езика? Аюрведа ни препоръчва да използваме стъргалка за език, която помага да се отървем от бактериите, които се натрупват по него. Има все повече доказателства за връзката между здравето на устата и тялото. Бактериите в устата предизвикват заболяване на венците, което от своя страна може да доведе до сърдечни заболявания. Поддържайте устата и дъха си чисти и свежи, за да се радвате на цялостно здрав организъм.

Следвайте мъдростите, които ни носи Аюрведа и това ще промени живота ви по безброй невероятни начини. Опитайте се да се откажете дори от един от изброените вредни навици и ще започнете да виждате и усещате разликата в себе си.

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 11 оценки

Отзиви

Благодаря.
Сърдечно благоьаря.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...