PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Ароматните дарове на природата – силата на уханията

Според Аюрведа ключът към здравето се крие в трите доши Вата, Питта и Капха. Ако те се намират в едно естествено и балансирано състояние, ние се чувстваме продуктивни, жизнени и здрави. Аюрведа предлага различни терапии за балансиране на дошите в случай, че те са небалансирани.

При някои от тези терапии се използват нашите пет сетива. Например музиката и терапията със звуци стимулира нашия слух. Масажите и Abhyanga (масажи със сгряващи масла) стимулират нашето чувство за допир. Светлинната и цветна терапия стимулира нашето зрение. Ако пазим диета основана на правилата в Аюрведа, стимулираме нашето чувство за вкус. Балансирането на дошите посредством обонянието става с помощта на невероятната енергия, идваща от природните аромати.

Защо ароматите ни влияят толкова силно?

Знаете ли защо обонянието е едно от най-старите сетива в еволюционната история на гръбначните животни? С всеки дъх, който си поемаме, ние използваме около 10 милиона обонятелни клетки, които се намират в нашата обонятелна лигавица.

Когато влезем за първи път в дадена стая или срещнем непознат човек, обикновено обонянието е нещото, което създава първото впечатление. Освен това нашите спомени и емоции също са тясно свързани с ароматите и миризмите. Даден мирис може да предизвика внезапно подсещане за случка, при която сме усетили този мирис за първи път. Когато гледаме, слушаме, чувстваме допир и вкусваме, впечатленията първо трябва да се обработят и преценят в мозъчната кора на нашия мозък. При ароматите обаче информацията се придвижва директно до лимбичната система на мозъка, която засяга контрола на емоциите, паметта и двигателната система. Затова преди още съзнателно да възприемем даден аромат, той вече ние докоснал на подсъзнателно ниво. Лимбичната система на мозъка е отговорна и за освобождаването на хормоните на щастието – ендорфините. Точно затова ароматите са в състояние да освободят тези невротрансмитери и да предизвикат у нас чувства на спокойствие, благоденствие и щастие.

Как Аюрведа използва силата на ароматите?

В Аюрведа много различни субстанции се използват като ароматизатори. Едни от тях са етеричните масла, които са известни като „жизнената сила“ или „душата“ на растенията. Етеричните масла се извличат от цветовете, плодовете, листата, дървесината, семената, корените и кората на растенията. Всеки аромат разгръща своя собствен ефект върху дошите. Въз основа на автентични текстове, учителите по Аюрведа са съставили изключително любопитни комбинации от аромати, които могат да се прилагат лесно и ефективно.

За Вата дошата ароматните масла трябва да са сладки, тежки и кисели като например портокал, здравец и босилек. Те помагат за успокояване на небалансираната Вата доша.

Небалансираната Питта доша се успокоява от сладки аромати като сандалово дърво, иланг-иланг и лавандула. Тези масла са особено ефективни за успокоение, през горещите летни дни. Най-рядко и най-ценено е етеричното масло от сандалово дърво.

Небалансираната Капха доша се успокоява от пикантни, остри, горчиви и сгряващи аромати като розмарин, евкалипт, камфор и тамян. Тези аромати носят особено голямо спокойствие през пролетните месеци.

В съвременните общества много хора имат излишък от мастни тъкани (Меда-Дхату). Меда продуктите могат да балансират това Дхату. Етеричните масла от смирна и мента са идеални за балансиране на Меда Дхату. Те да идеални и да се ползват в комбинация с Меда хранителни добавки.

Масажните масла и маслата за коса за Вата, Питта и Капха също трябва да съдържат внимателно подбрани етерични масла. Например масажното масло за Вата трябва да съдържа лимон, а масажното масло за Питта сандалово дърво. По този начин дошите ще се балансират по време на масажите на тялото или главата.
Много е важно в аюрведическата ароматерапия винаги да се използват само висококачествени етерични масла.

Какво представляват висококачествените етерични масла?

Най-висококачествените етерични масла са 100% натурални, напълно чисти, извлечени са от органично отглеждани или диви растения, обработени са без използването на химикали и не съдържат синтетични добавки. Висококачествените етерични масла трябва да бъдат студено пресовани и внимателно дестилирани. По този начин се запазват по-голяма част от активните компоненти, съдържащи се в маслата. За производството само на 1 килограм етерично масло, средно са нужни около 70 килограма растителен материал. Например за производството на 1 килограм лавандулово масло са необходими 160 килограма лавандулови растения, а за производството на 1 килограм розово масло са необходими невероятните 4000 килограма розови листенца.

Как да използваме най-добре етеричните масла?

Етеричните масла трябва да се държат на хладно и защитено от слънчева светлина място, в цветни стъклени шишенца. Най-ефективния начин за използване на етеричните масла е посредством микро-пулверизатор, който почти веднага превръща етеричните масла в милиони миниатюрни йонизирани ароматни частици. По този начин маслата не кондензират и изпълват цялата стая със зашеметяващ дълготраен аромат.
Смесени с базови масла, като бадемово или жожоба, етеричните масла могат да се използват като парфюм през целия ден.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...