PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Хранене според Аюрведа

Чакра диета според Аюрведа

Основното нещо при Аюрведа е баланса. Голямо влияние върху личния ни баланс оказват чакрите, които също трябва да са балансирани и да действат ефективно. Чакрите могат да се балансират по много различни начини – посредством медитация, цветотерапия, здравословна терапия и т.н. В настоящата статия ще разгледаме подходящите храни, които зареждат и балансират отделните чакри.

Първа чакра (Муладхара) - Коренната чакра

Тази чакра ни поддържа заземени. Става въпрос за връзката ни със Земята, стабилност и оцеляване. Един добър начин за зареждане и балансиране на тази чакра е посредством включването в диетата на повече кореноплодни зеленчуци като цвекло, моркови, картофи, лук и чесън. Цветът на тази чакра е червения, затова червените храни също са от полза. Наровете са един много добър пример за това какво е добре да ядем. Лютия червен пипер също стимулира коренната чакра.

Втора чакра (Свадхиштхана) – Сакралната чакра

Тази чакра се свързва с креативността и творчеството. Това включва сексуалността и размножаването. Цветът на Сакралната чакра е оранжев, затова оранжевите храни ще ви помогнат да балансирате и заредите Свадхиштхана. Плодове като манго и портокали са отлични за тази чакра. Плодовете с много семена като маракуя и ягода също са от полза. Канелата, ванилията и сусама също стимулират креативността.

Трета чакра (Манипура) – Чакрата на слънчевия сплит

Това е мястото, където се проявява нашата воля и самочувствие. Пълнозърнестите храни, лена и ориза помагат много на тази чакра. Цвета на чакрата е жълт, затова жълтите храни също са за предпочитане. Жълтата леща е особено полезна, тъй като подобрява храносмилането, което също се намира в зоната на чакрата на слънчевия сплит. Жълтите подправки като джинджифил, лайка и куркума балансират и енергизират тази чакра.

Четвърта чакра (Анахата) – Сърдечната чакра

Сърдечната чакра ни помага да контролираме емоциите си. За да бъде тя балансирана и заредена трябва да се храните с повече зелени храни, тъй като зеленото е цвета на Анахата. Спанак и броколи са много полезни зелени зеленчуци. Зеления чай също помага, както и подправки като босилек, градински чай, мащерка, кориандър и магданоз.

Пета чакра (Вишудха) – Гърлената чакра

Гърлената чакра подобрява нашата комуникация, себеизразяване и способността да говорим истината. Гърлото се нуждае от много течности за да остане чисто и влажно. Затова трябва да приемате достатъчно вода и билков чай. Добавянето на малко лимон или лайм към водата носи допълнителна енергия. Плодовите сокове също са много полезни, особено ако са от плодове растящи по дърветата като ябълки, круши, праскови или кайсии. Сините сливи са особено ефективни, тъй като съответстват на синия цвят на чакрата. Морската сол и лимонената трева също действат добре на гърлената чакра.

Шеста чакра (Аджна) – Чакрата на третото око

Чакрата на третото око се свързва с мъдростта и интуицията. Нейният цвят е индигов, затова тъмно сините или лилави храни са за предпочитане, за да придобиете по-голяма яснота и фокус. Боровинки, къпини, стафиди, сушени сливи, лилаво грозде са все храни, които подпомагат балансирането на тази чакра. Семената от мак и лавандулата също стимулират интуицията и помагат да се свържем с безкрайната мъдрост на Вселената.

Седма чакра (Сахасрара) – Коронната чакра

Коронната чакра е нашата връзка с духовния свят, Божественото и нашия Висш Аз. Цвета на тази чакра е светловиолетов, затова виолетовите храни са много подходящи за нейното балансиране. Сахасрара обаче има нужда и от това да си починем от храната. Затова давайте почивка на тялото си като определени дни се храните само със супи или бульони. Така ще помогнете на коронната чакра да натрупа повече енергия. Медитацията, йогата и Пранаяма са много добри практики за стимулиране на коронната чакра.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...