Пикантни сосове

Пикантни сосове

Те са важно допълнение във ведическата кухня. Правят се с най-разнообразни съставки, като се започне с бобови храни и ядки и се стигне до кокосов орех и тамаринд. За всекидневна употреба се приготвят предимно сурови сосове, но церемониалните тържества и празненства се съпровождат от готвени или мариновани сосове. Подобно на туршиите, те са пикантна подправка към всяко ядене.

ИМЛИ (СОС ОТ ТАМАРИНД)

Всички типове

1/4 чаша сух тамаринд

1 чаша вряла вода

1/2 ч. лъжичка аджван

3 с. лъжици кокосови стърготини, сухи

3 с. лъжици фино накълцани, печени фъстъци

3 цели люти чушки

1 ч. лъжичка морска сол

1/2 с. лъжица настърган джинджифил

Питта: Да използва в съвсем малки количества.

В стъклена купа залейте с врялата вода сухия тамаринд и оставете да престои 30 минути. С чисти ръце смачкайте тамаринда на гладка кашица. Прекарайте го през сито, за да обелите влакната. Изстържете ситото, за да отделите колкото се може повече от капшцата.

Загрейте тежка чугунена тенджера с дръжка и запечете на сухо аджвана, сухия кокос, фъстъците, лютия пипер и солта на умерена температура за 5 минути. Смесете в голяма стъклена купа запечените подправки с тамариндовата каша. Прибавете джинджифила. Сервирайте прясно с ориз или чапати.

СЛИВОВ СОС (АЛОО БУКХАРА)

Всички типове

900 г зрели сливи 2 с. лъжици гхии

1 /2 ч. лъжичка настърган джинджифил

1 ч. лъжичка настъргана портокалова кора

1/4 ч. лъжичка настъргана кора от индийско орехче

1 /4 лъжичка канела на прах

1 /4 ч. лъжичка кориандър на прах

1/8 ч. лъжичка смляна куркума

1/8 ч. лъжичка смлян карамфил

1/2 чаша гроздов сок

1/2 чаша нерафинирана кафява захар или кленов сироп

1/8 ч. лъжичка морска сол

Измийте сливите, извадете костилките и ги нарежете на четвъртинки. В тенджера от неръждаема стомана загрейте гхиито. Задушете в него джинджифила и портокаловите кори за няколко минути. Прибавете сливите, подправките, сока, захарта и солта. Щом заври намалете огъня и оставете да къкри 30 минути на слабо, добре захлупено, докато се сгъсти. След като изстине пресилете в стъклен буркан и съхранявайте на хладно. Макар сосът да се използва предимно на празници, и трик доши могат да го консумират целогодишно като добавка към яденето.

МАНГОВ СОС

Пролет, Лято

Всички типове

1 чаша обелено и дребно нарязано полуузряло манго

1/2 чаша прясно настърган кокосов орех

1/2 1/2 чаша кокосово мляко (вж. Техники, по-горе)

1/2 ч. лъжичка морска сол

1/2 ч. лъжичка семе от черен синап

1/2 ч. лъжичка слънчогледово олио

С ръчна мелничка смелете мангото, кокоса и солта и после смесете с кокосовото мляко, за да получите каша. Задушете синапа в сгорещеното олио, докато започне да пука и го прибавете към кашата.

СОС ОТ ДЖОДЖЕН

Питта, Питта-Вата, Питта-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта

1/2 връзка пресен джоджен

1/2 с. лъжица лимонов сок

1/2 ч. лъжичка запечени семена от нар

1/4 ч. лъжичка фина морска сол

2 с. лъжици натурално кисело мляко

Питта: Да добави 1 1/2 ч. лъжички кленов сироп към киселото мляко, ако желае.

Счукайте всичко, с изключение на киселото мляко, в сурибачи. Съхранявайте на хладно в стъклен буркан. Смесете с киселото мляко непосредствено преди сервиране.

СОС ОТ ЧЕРЕШИ И ПОРТОКАЛ

Пролет, Лято

Вата, Вата-Питта, Питта, Питта-Вата

1/8 чаша пресни череши без костилките

1/8 чаша от месестата част на портокала

1/8 чаша пресен портокалов сок

1/2 ч. лъжичка канела на прах

1/4 ч. лъжичка кардамом на прах

2 с. лъжици накълцани листа от пресен джоджен

1 с. лъжица гхии

щипка едросмлян черен пипер

щипка куркума

щипка морска сол

Намачкайте черешите с ръчната преса за пюре. Прибавете портокала и портокаловия сок, канелата, кардамома и джоджена. Оставете да къкри на много слаб огън в продължение на 15 минути. В друг съд загрейте гхиито и задушете черния пипер, куркумата и солта за 2 минути. Прибавете към плодовата смес. Нека да покъкри още 5 минути. След като изстине, налейте в стъклен буркан и съхранявайте на хладно място. Сервирайте с доза или идли на празници.

СОС ОТ ЗЕЛЕН ДЖИНДЖИФИЛ И КОКОСОВ ОРЕХ

Пролет, Лято, Есен

Вата, Вата-Питта, Вата-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта

1/2 чаша прясно настърган кокосов орех

2 с. лъжици накълцан зелен джинджифил

1 с. лъжица накълцани пресни зелени люти чушлета

2 с. лъжици лимонов сок

1/2 чаша вода

1/4 ч. лъжичка морска сол

1/2 ч. лъжичка черен пипер на зърна

1/2 с. лъжица слънчогледово олио

Вата-Кафа: Да използват в много малки количества.

Кафа: да използват 1/2 ч. лъжичка олио и само 1/8 чаша кокос.

Счукайте кокосовия орех, джинджифила и лютите чушлета в сурибачи, като прибавяте постепенно сока, водата и солта. Задушете черния пипер в олиото и го изсипете в сурибачито. Продължете да чукате и да добавяте от водата, докато сс лучи желаната от нас гъстота. Съхранявайте в стьклен буркан.

СОС ОТ ТИКВИЧКИ

Вата, Вата-Питта, Вата-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта

1 средноголяма тиквичка

1/2 ч. лъжичка слънчогледово олио

2 с. лъжици нацепен жълт грах

1 ч. лъжичка нацепен урад дхал, без ципите

4 зелени люти чушлета

4 листенца къри, за предпочитане пресни

щипка асафетида

щипка морска сол

1/4 чаша вода

1/2 ч. лъжичка синапено семе

Нарежете тиквичката на резени, дебели около 1 см. Загрейте олиото в широка тенджера с дръжка и сложете граха, урад дхал, чушлетата, листата къри, асафетидата и солта. Задушавайте на слаб огън около 5 минути, до покафеняване. Прибавете тиквичката и водата. Захлупете и оставете да кькри 5 минути. Прекарайте съставките през ръчна мелачка, за да се получи гладка каша. В друг съд запечете на сухо синапеното семе за около 5 минути на умерена температура. Смесете с останалите продукти. Сервирайте като пикантно допълнение към храната.

Препоръчани продукти

loading...

Подобни статии

Дневни режими

Дневни режими

Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...

Кухненски пособия

Кухненски пособия

Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...

Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...

Техники за кухнята

Техники за кухнята

Мелене на мокро зърно и дхал Използвайте голяма ръчна мелница, която се прикрепя на масата. Сложете...