PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Кухнята - нашата аптека

Кухнята може да бъде ваш домашен лечебен кабинет. Може да използвате вашата кухня и нейните ресурси, за да приготвяте билки, с които да лекувате себе си и семейството си. В следващите редове са описани често срещани естествени продукти, които могат да се използват в домашни условия.

Люцерна. Тази билка има стипчив и леко горчив вкус. Тя има анти-вата и анти-кафа свойства и противовъзпалително действие. Много полезна е за отстраняване на токсини от дебелото черво. Люцерната е естествено болкоуспокояващо средство и може да се използва при заболявания като ишиас. Чай от люцерна може да се приема вечер преди лягане при артрит, ревматизъм, колит, язви и анемия.

Алое (Aloe vera). Това често употребявано лечебно растение се среща навсякъде. То действа като общо тонизиращо средство за черния дроб - орган, който подпомага храносмилането и неутрализира токсините. То има шщ-вата, анти-питта и анти -кафа действие, така че нито една от телесните доши не може да бъде разбалансирана. Алоето помага за установяване на равновесие между вата, питта и кафа в тялото.

Пресен екстракт от алое е полезен за жени, които имат мускулни спазми по време на менструация. В такива случаи трябва да се приемат една или две чаени лъжички сгъстен сок с щипка черен пипер. За общо тонизиране може да се Взема три пъти дневно по две чаени лъжички. Алоето очиства кръвта и по този начин се отразява благотворно на черния дроб, жлъчния мехур и стомаха. То помага при язви и колити и действа противовъзпалително. При конюнктивити алоето може да се нанася директно върху външния клепач.

Алое може да се използва също и при възпаление на влагалището и шийката на матката. Пригответе душ по следния начин - две чаени лъжички сгъстен сок се разтварят в 1 литър топла вода и се добавят две щипки куркума. Този разтвор трябва да се употребява през ден в продължение на четири дни. Има много добро локално действие.

Алоето има охлаждащи свойства; и все пак то не уврежда кафа, тъй като действа отхрачващо. Има добър ефект при настинка, кашлица и застой. Освен това е и леко слабително средство.

Алое може да се използва външно при изгаряния, по- резни и травматични рани. Употребява се заедно с куркума, която също стимулира оздравителния процес. Локалното приложение е полезно и при вагинален херпес. За симтоматично облекчаване се приготвя следната смес - две супени лъжици сок и две щипки куркума. Прилага се локално всяка нощ преди лягане в продължение на една седмица.

Асафетида. Това ароматично вещество, което е смола от дърво, е възбуждащо средство. Асафетида облекчава също спазми. Тя е добро отхрачващо и естествено слабително средство. Щипка смола, добавена към готвена леща, подпомага смилането й. Разпалва агни, отстранява токсините и облекчава болки. Тя също подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво.

При болки в ушите в слуховия проход се поставя малко парченце Асафетида, обвито с памук. Изпаренията облекчават болката.

Сода за хляб. Добавянето и при готвенето на нахут или черен фасул ги прави по-лесносмилаеми и ускорява сваряването. Тя също е антиацид (противокиселинно средство). Чаша топла вода с щипка сода и сок от половин лимон намалява киселинността и газовете, подобрява храносмилането. Половин чаена чаша сода, добавена към водата във ваната, стимулира кръвообращението и прави кожата мека. Содата облекчава кожни инфекции, копривни трески и кожни обриви, подпомага здравето и добрата хигиена на кожата.

Корен от блатен аир. Тази билка е гореща и проникваща. Използва се като отхрачващо средство и като еметик (предизвиква повръщане). Корените от аир имат много лечебни свойства. Те могат да се прилагат през носа под формата на прах (като енфие), за да облекчат настинка, възпаление на околоносните синуси и на свързаното с тях главоболие. Може да предизвиква кихане, което очиства дихателните пътища.

Според Аюрведа аирът е противогърчово средство и може да се използва при епилепсия. Той въздейства на по-висшите мозъчни функции и на мозъчната тъкан. Спомага за разширяване на съзнанието и за проясняването му. Корените на аира са най-добрият антидот срещу вредното въздействие на марихуаната, която има токсично действие върху чернодробните и мозъчните клетки. Ако към марихуаната се добави малко прах от корен на аир, това напълно ще неутрализира токсичното действие на дрогата. На практика корените на аира могат да неутрализират страничните действия на всички халюциногенни средства.

За да стимулирате развитието на интелекта на подрастващото дете, загрейте златна нишка и я прокарайте през средата на корена по надлъжната му ос. След това го стрийте върху груб камък и го смесете с майчино мляко. На детето се дава половин до една чаена лъжичка от сместа. Това ще предпази детето и от кафа-нарушения.

Корените от блатен аир могат да се използват и за подобряване на паметта. За тази цел сутрин и вечер се приема прах от корени на аир - по една щипка с четвърт до половин чаена лъжичка мед.

Две до три чаши чай от корени на аир предизвиква повръщане. Използува се при лечение на хронична кашлица и астма. Корените на аира разширяват бронхите и премахват задръстването в гръдния кош.

Лековитото масло от корени на аир може да се втри- ва в лигавицата на носа и се използва външно за масаж при вата и кафа нарушения. Масаж с такова масло намалява напрежението и болката в мускулите, предизвиква чувство на свежест. Корените от аир стимулират кръвообращението и храненето на мускулната тъкан.

Кардамон. Кардамонът е ароматен, възбужда и освежава, разпалва огъня на храносмилането. Той освежава ума и стимулира сърцето.

Кардамонът е слабо стипчив, сладък и малко лютив. Той трябва да се употребява в малки количества - да се поръсват зеленчуци или да се добавя към чай.

Кардамонът укрепва сърцето и белите дробове, действува газогонно. Той е болкоуспокояващо средство, изостря ума, улеснява дишането и освежава дъха.

Рициново масло. Това средство действува слабително. То е достатъчно безвредно, че да се използва дори при лечение на кърмачета (майката трябва да потопи пръста си в рициново масло и да даде на детето да смуче). При хроничен запек трябва да се изпие 1 супена лъжица от него с чаша чай от джинджифил. Този тоник неутрализира токсините, премахва газовете и запека.

Рициновото масло е и антиревматично средство, понеже има естествено болкоуспокояващо и слабително действие.

Чаят, приготвен от корените на рицина, се използва при лечението на много вата-заболявания като артрит, ишиас, хронични болки в гърба и мускулни спазми. Чаят има противовъзпалително и антиартритно действие. Премахва задръстването със секрети, ефективен е при лечение на подагра.

Кайенски пипер. Тази подправка е лютива и гореща. Често се използва при готвене. Тя разпалва огъня на храносмилането и е добро апетитовъзбуждащо средство. Ускорява кръвообращението и действа потогонно.

Той подпомага изпразването на дебелото черво, унищожава глистите и паразитите. Добро средство при настинка, кашлица и задръстване. Има очистващо действие върху дебелото черво и потните жлези.

Може да бъде използван вътрешно като се поставя в капсули. Приемането на 2 капсули 2-3 пъти дневно спомага за разтварянето на кръвни съсиреци. Подходящ е при вата и кафа заболявания, но не при питта заболявания. Намалява тежеста на храната, прави я лека, вкусна и добре смилаема. Трябва да се използва като подправка към месо, леща и сирене.

Канела. Канелата е ароматична подправка и стимулант с антисептични и освежаващи свойства. Вкусът й е леко лютив и стипчив. Ефектът върху тялото е загряващ.

Канелата е добро антитоксично средство; освежава, укрепва тъканите и повишава енергията им. Тя има и болкоуспокояващо действие. Облекчава вата и кафа заболяванията. В малки количества може да се използва и при питта нарушения. Използването на прекалено големи количества довежда до увреждане на питта.

Канелата разпалва агни , стимулира храносмилането и има естествено очистващо действие. Тя стимулира и потоотделянето. Добро средство е за ограничаване на настинка, задръстване с бронхиална секреция и кашлица.

Канелата, кардамонът, джинджифилът и карамфилът се използват заедно за приготвянето на най при кашлица, задръстване с бронхиална секреция и за подпомагане на храносмилането. Трябва да се употребяват в малки количества ( по една щипка).

Карамфил. Това е друго ароматично растение, то е лютиво, мазно. Неговата употреба води до увреждане на питта. С негова помощ могат да се контролират вата и кафа. Под формата на прах карамфилът може да се консумира заедно с плодове и зеленчуци. От него може да се приготвя чай. Добавянето на щипка към чая от джинджифил ще окаже благотворно влияние върху вата и кафа.

Карамфилът е естествено обезболяващо средство. Карамфилово масло се използва за облекчаване на зъбобол - малко парченце памук се натопява в карамфилово масло и се поставя в кухината на зъба.

Карамфилът облекчава кашлица, задръстване с бронхиална секреция, настинка и оплаквания, свързани със синусите. Няколко капки карамфилово масло се добавят към вряща вода и се правят инхалации. Това намалява задръстванията с бронхиална секреция и запушването на носа.

За облекчаване на суха кашлица може да се сдъвче парченце карамфил с небет-шекер. Небет-шекерът се препоръчва, за да не се увреди питта, тъй като карамфилът е лютив и предизвиква парене на езика.

Кориандър. Съществуват две форми на кориандър: едната - свежите зелени части на растението, които се наричат още силантро; другата форма е изсушени семена (кориандър). Кориандърът е ароматично и възбуждащо средство, стимулира храносмилането. Той има и охлаждащо свойство. Кориандърът е естествено пикочогонно средство и може да се използва, когато човек усеща парене при уриниране. За целта - в цедка се поставят семена от кориандър, заливат се с гореща вода и се оставят малко да покиснат. Този чай прави урината по-алкална. Чаят е подходящ и при нарушения на храносмилането, образуване на газове, гадене и повръщане.

Пресен сок от кориандър има анти-питта свойства. Прилага се при обриви, копривна треска и дерматит. Кашица, приготвена от растението, се нанася върху кожата, за да облекчи чувството на горене и парене. Кориандърът помага и за очистването на кръвта.

Кимион. Кимионът е едновременно билка и подправка. Той е ароматен, лютив и леко горчив, подпомага храносмилането и подобрява вкуса на храната. Той стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Смленият на прах и запържен кимион се използва ефикасно при заболявания на червата като разстройство или дизентерия. В такива случаи се приема прясно приготвено ласси с щипка кимион. (Виж приложение В.)

Кимионът действува облекчаващо при болки и спазми в коремната област. Той е много ефикасен при питта и кафа заболявания.

Ленено семе. Лененото семе се препоръчва като слабително, отхрачващо и премахващо задръстването с бронхиална секреция средство. Ако вечер се изпива една чаша чай от ленено семе , изпразването на червата сутрин ще бъде по-лесно. Това ще спомогне и за отделянето на слузта заедно с изпражненията.

Това просто домашно средство облекчава запека, раздуването и дискомфорта в коремната област. Лененото семе дава енергия на тялото, помага при астма и хронична кашлица.

Чесън. Чесънът съдържа етерични масла, ароматен загряващ, горчив и лютив. Той помага при вата заболявания, действа газогонно. Той стимулира смилането и резорбцията на хранителните вещества в червата и е добро подмладяващо средство.

Много духовно развити хора твърдят, че чесънът в действителност е раджас (подтиска духовното развитие) и не би трябвало да се приема от хора, които изпълняват духовни практики. Чесънът възбужда сексуалната енергия и не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот.

Независимо от изложените дотук противопоказания, чесънът е подходящ при вата заболявания. Поради загряващото му действие, той е полезен в дъждовния сезон и през зимата. Облекчава болки в ставите. Чесънът обаче не е подходящ за хора с питта конституция, защото е лютив и загрява.

Това растение притежава антиревматично действие, може да се употребява още при суха кашлица и задръстване. Чесънът е изключително ефективен при главоболие, дължащо се на заболяване на околоносните кухини, при болки или шум в ушите. При лечение на ушни заболявания се накапват 3-4 капки чесново масло (виж приложение В) или вечер се поставя по-голямо количество във външния слухов проход и се запушва с памучен тампон. На сутринта болката ще е изчезнала.

Чесънът помага и при зъбобол. Чувствителните зъби или болният венец могат да се масажират с чесново олио.

Пресният чесън може да се използва при готвене. Той прави храната по-вкусна и по-лесносмилаема и разпалва агни. Пресният чесън има анти-вата и анти-кафа свойства.

Гхи. Гхи е продукт, получен от несолено масло. (Виж приложение В). То е превъзходно апетитовъзбуждащо средство, подобрява вкуса на храната, разпалва агни. Подобрява също храносмилането, защото повишава секрецията на храносмилателните сокове. Гхи способства за повишаване на интелигентността и възможността за разбиране, подобрява паметта, увеличава оджас.

Когато се приема с топло мляко, действа слабително. Гхи се използува заедно с различни билки и това подобрява техните лечебни свойства върху съответните тъкани. В Аюрведа често се използва като лечебно средство заедно със сладък корен, корени от блатен аир или готу кола. (Виж приложение В.)

Гхи е ефективно при хронична треска, анемия и заболявания на кръвта. Полезно е при детоксикация. Не повишава нивото на холестерола, за разлика от много други масла. Има анти-вата, анти-питта и анти-кафа свойства и затова е подходящо за възстановяване на равновесието на трите доиш.

Гхи стимулира заздравяването на раните, облекчава пептичната язва и колита. Оказва общо положително въздействие върху очите, носа и кожата.

Джинджифил (Исиот). Това растение се използва както в пресен, така и в сушен вид. И в двата случая то е ароматно и лютиво. Джинджифилът е възбуждащо и карминативно средство.

Пресният джинджифил съдържа повече вода и е по- мек; сушеният, стрит на прах, джинджифил е по-силен и с по-дълбоко действие.

Чай, приготвен от пресен джинджифил, е полезен за вата и питта-конституция. Сухият джинджифил е много концентриран и много силен и е подходящ за кафа-конситуция. Джинджифилът има потогонно действие, разпалва агни, неутрализира токсините и стимулира смилането, резорбцията и усвояването на хранителните вещества. Помага при възпалено гърло, обикновена простуда, задръстване и синуити. Стрити на прах прах корени от джинджифил се разтварят в гореща вода. Добре е полученият чай да се пие с мед. Консумирането на пресен джинджифил с малко чесън е добро средство в случай, когато агни е слаб. Тази смес разпалва агни и възвръща апетита. Половин чаена лъжичка настърган пресен джинджифил с щипка сол е превъзходно апетитовъзбуждащо средство.

Джинджифилът е най-доброто от домашната аптека за кафа проблеми, като кашлица, хрема и възпалено гърло.

При главоболие се приготвя маска от половин чаена лъжичка прах от джинджифил, разтворен в малко вода. Затопля се и се нанася върху челото. Тази смес предизвиква леко чувство на парене, но не уврежда кожата и отнема болката.

Джинджифилът може да се използва като подправка при готвене и е особено подходящ в студено време. Употребата му прави ястията по-леки и лесно смилаеми. Той също подпомага очистването на червата и стимулира перисталтиката. Джинджифилът може да се прилага и външно при болки в ставите или мускулите. Той стимулира кръвообращението и облекчава болката, чрез освобождаване на застоялата енергия.

При болки в тялото се препоръчва баня от джинджифил. Настърган джинджифил се завързва в кърпа и се поставя така, че водата от крана да тече върху него. Тази вода облекчава болките, има освежаващо и релаксиращо действие.

Готу кола. Листата на това растение изглеждат като двете мозъчни полукълба. То въздейства на мозъчната тъкан и е много ефективно средство за развитие на паметта и интелекта. Готу кола стимулира мозъчната тъкан, като по този начин повишава способностите за разбиране и възприятие.

Готу кола премахва последиците от стреса и успокоява ума. На санскритски това растение се нарича брахми (Brahma означава Космическо Съзнание). Това растение подпомага протичането ма енергия между лявото и дясното мозъчно полукълбо.

Готу кола премахва задръстването (деконгестант) и се използва при заболявания на синусите. За очистване на слуз се използва под формата на прах. Приема се по четвърт чаена лъжичка с мед сутрин и вечер.

Основното действие на готу кола е насочено към ума и по-висшето съзнание. Приемането на чаша чай вечер преди лягане осигурява здрав сън и бодрост след събуждане.

Мед. Медът произвежда топлина в тялото, следователно намалява вата и кафа. На вкус е сладък и стипчив. Подходящ е за лечение на вътрешни и външни язви. Той има свойството, подобно на гхи, да транспортира активните вещества на билките до съответните тъкани и затова се използва като среда за много вещества. Медът е превъзходно средство за очистване на кръвта и има благотворно въздействие върху очите и зъбите. Медът облекчава настинки, кашлица и задръстване. При нанасяне върху външна рана ще стимулира оздравителния процес.

Разтворен във вода, той зарежда тялото с енергия и подпомага очистването на бъбреците. Приеман в умерени количества, медът редуцира мастната тъкан. Той не трябва да се вари, тъй като при варенето се променят неговите качества и може да стане неприемлив за организма. Загретият мед може да затрудни храносмилателната система и да предизвика образуването на токсини.

Сладък корен (Сладник). Тази билка има сладък и леко стипчив вкус и естествено отхрачващо действие (експекторант). Почиства устната кухина, стимулира слюноотделянето и увеличава секрецията в стомашночревния тракт. Дъвченето на парченце сладък корен почиства устата и зъбите и ги предпазва от разрушаване. Сладкият корен има и бактерицидно действие. Използва се за облекчаване на настинки, кашлица и задръстване. В тези случаи се приготвя чай от сладък корен, който подпомага отхрачването.

Сладкият корен е също еметик (предизвиква повръщане). Две до три чаши силен чай от сладък корен предизвиква гадене и повръщане. Това подпомага отстраняването на излишната слуз, натрупана в стомаха. Изхвърля се и излишната слуз, причиняваща задръстване в гръдния кош.

Сладкият корен е много ефикасен антидот при пептични язви и гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха). За лечение на тези страдания се препоръчва една чаена лъжичка стрит на прах сладък корен (може и по-малко) в чаена чаша вода (чай от сладък корен).

Може да се направи лечебно масло от сладък корен или да се смесва с гхи за вътрешна употреба. Използва се при диабет, бронхит, настинки и често повтарящи се астматични пристъпи. (Виж приложение В.)

Гхи със сладък корен може да се прилага външно върху рани. Септични (гнойни) или лошо заздравяващи рани се повлияват много добре от компреси с него. Редовното приемане на гхи със сладък корен (половин чаена лъжичка дневно), помага за овладяване възпалението на пептични язви на стомаха.

Сладкият корен е много ефективен антидот и при възпаление на жлъчния мехур. Чаша чай от сладък корен, изпита след хранене, подобрява храносмилането и премахва запека.

Синап. Синапът е много лютив, горещ, остър, проникващ и мазен. Семената се използват като подправка при готвене. Синапът разпалва агни и неутрализира токсините. Все пак той трябва да се употребява предпазливо, защото може да предизвика увреждане на питта.

Синапът действа обезболяващо, намалява мускулните болки. Той е газогонно средство, помага и за отстраняване на задръстване. Може да се приготви лапа от стрит на прах синап и вода. Тази лапа не трябва да се поставя непосредствено върху кожата, тъй като може да предизвика изгаряне. Лапата със синап се поставя в кърпа, която се наляга върху кожата при болки в ставите и гръдния кош.

Синапът може да се използва за загряващи бани и компреси при мускулни крампи. В малка кърпа са завързват семена и се слагат в съд с гореща вода. В тази вода се потапят ръцете и краката, за да се отпусне мускулатурата.

Синапът може да се използва при варене и пържене. Затопля се сусамово масло. Когато се сгорещи, се добавят две щипки семена от синап, чесън, лук и зеленчуци. Пържените зеленчуци стават така по-леки и добре смилаеми.

Синапът може да се използва при лошо храносмилане, подуване на корема и при общо неразположение, дължащо се на нарушено храносмилане.

Мускатов орех (Индийско орехче). Мускатовият орех е ароматичен, действа стимулиращо. Употребява се за подобряване на вкуса на чая и млякото. Комбинацията от прясно мляко и мускатов орех служи като тонизиращо средство за мозъка и сърцето. Използва се и при полова слабост.

Мускатовият орех е ефективен също при лечение на неволево уриниране, обща слабост, разстройство, газове, тъпи болки в корема, загуба на апетита и при заболявания на черния дроб и слезката.

Мускатовият орех е успокояващо средство, предизвиква естествен сън, следователно помага при безсъние. Той трябва да се приема в ограничени количества (еднократно, не повече от една щипка) и само от възрастни, поради силното му действие.

Той е много полезен за хора с вата- или кафа-конституция. От хора с питта-конституция той трябва да се използва В малки дози.

Лук. Лукът е силно дразнещо средство, лютиво и ароматно. Той действа загряващо, когато се приема вътрешно. Неговите пари съдържат амоняк, който дразни очите и предизвиква отделяне на секрети от носа и очите. Лукът възбужда сетивата. Ако човек има чувството, че е замаян или че ще припадне, вдишването на изпаренията от разрязан лук бързо ще му помогнат. Лукът стимулира храносмилането и възбужда сексуалната енергия. Той е раджастична храна и следователно не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот с цел духовно развитие.

Вареният лук е сладък и люти по-малко. Ако лапа от сварен лук се постави върху цирей, това ще ускори узряването му. Висока температура и предизвикани от нея гърчове могат да бъдат повлияни по следния начин: суров настърган лук се увива в кърпа и се налага на челото или на корема.

Лукът ще облекчи острите епилептични припадъци, ако се вдишват изпаренията му или се сложат капки от лук в очите. Лукът снижава нивото на холестерол и добре тонизира сърцето. Половин чаша пресен сок от лук с две чаени лъжички мед, приет вътрешно, е ефикасно средство при астма, кашлица, спазми, гадене и повръщане. Това средство помага и за унищожаването на чревни паразити. При болки в ставите може да се приготви следната лапа: една глава настърган лук се разбърква с половин чаена лъжичка куркума и половин чаена лъжичка къри. Засегнатите стави се намазват с нея.

Черен пипер. Тази подправка е лютива и гореща; тя е стимулант, който спомага за раздухването на агни.

Черният пипер повишава секрецията на храносмилателните сокове и подобрява вкуса на храните. Използва се за облекчаваме на запек, сухи хемороиди, газове и липса на апетит. При наличие на чревни паразити може да се консумира черен пипер с малко мед. Смленият пипер трябва да се приготвя от цели зърна.

Черният пипер помага за премахване на отоци. Като антидот при копривна треска се използва Външно мехлем от гхи с щипка черен пипер. Той е горещ и лютив, но когато се смеси с гхи, помага при питта-нарушения, като дерматит и копривна треска.

Сол. Повечето хора използват солта, само за да коригират вкуса на храната, но тя има и лечебни свойства. Солта съдържа вода, тя е вторичен продукт на морето.

Солта уврежда питта и кафа, защото съдържа Вода и Огън. При готвене трябва да се използва много малко сол.

Солта помага при газове и подуване на корема. Тя почиства устата, повишава сокоотделянето в стомашно-чревния тракт и подобрява храносмилането.

Тя може да се използва при външни отоци. За тази цел тя се сгорещява в подходящ съд, изсипва се в платнена торбичка и се поставя на съответното място. Солта е и естествено обезболяващо средство и може да се прилага локално. Тя стимулира дренажа на течностите: за да се очисти кафа и да се преодолее запушването на носа, в него се накапват няколко капки концентриран разтвор на сол.

Куркума. Тази билка е ароматна; тя е стимулант и има много полезни функции. Горчива е, леко лютива, очиства добре кръвта, тонизира храносмилателната система, премахва задръстване. При заболявания на дихателните пътища (кашлица, астма) куркумата успокоява и облекчава. Освен това тя притежава антиартритно и противобактериално действие.

Куркумата може да се добавя към богати на белтъчини храни, за да подобри храносмилането и да предотврати образуването на газове. Тя е много полезна за поддържане на нормалната бактериална флора в дебелите черва.

При възпаление на сливиците и гърлото може да се прави гаргара с куркума - В чаша гореща Вода се разтварят по две щипки куркума и сол.

Куркума има противовъзпалителни свойства. Тя може да се прилага локално при драскотини, контузии и травматични отоци. На засегнатото място се нанася лапа от половин чаена лъжичка куркума и щипка сол. Болката, отокът и възпалението бързо отзвучават.

При лечение на диабет куркумата също намира приложение. Приемането на 4-5 капсули след всяко ядене спомага за възстановяване на нормалните стойности на кръвната захар.

Къдрав лапад (Rumez crispis). Тази билка е много известна в Америка.

Тя има анти-питта свойства. Слабително средство е, очиства кръвта и има противовъзпалително действие. Ето защо се използва при артритни оплаквания за облекчаване на болките, чувствителността и зачервяването на ставите. Чаят е особено ефикасен при дер- матити, кървящи хемороиди и инфектирани кожни обриви на шията, гърба и подмишниците.

Благодарение на детоксикационните си свойства лападът очиства кръвта и действа успокояващо, когато е нарушен балансът на питта.

Корените му са много полезни за външно приложение при язви, кожни инфекции и зле заздравяващи охлузвания.

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...