Аюрведа начини за контрол на теглото

Аюрведа начини за контрол на теглото

Аюрведическия подход за поддържане на оптимално тегло и сваляне на излишните килограми е много прост и ясен. Ето какво се препоръчва за различните типове тяло според Аюрведа – Кафа, Питта и Вата.

Телесен тип Кафа има най-големи проблеми с поддържането на оптимално тегло. Метаболизма на Кафа е по-бавен, затова те са много по-склонни към напълняване. Елементите на Кафа са Земя и Вода, затова една от стратегиите за по-бърз метаболизъм е като се увеличи елемента Огън. Ароматните храни с пикантни подправки като черен пипер, джинджифил и къри са добър избор. Яжте повече храни, които са лесни за храносмилане – топли и варени. Не яжте нищо пържено и избягвайте захарта и млечните продукти.

Хората с телесен тип Питта също могат да имат проблеми с контролирането на оптималното тегло. Това обикновено се получава, когато в организма има недостиг на храносмилателни ензими и твърде много киселини. В този случай има излишък на елемента Огън, затова не бива да се ядат пикантни храни. Вместо това трябва да се хранят с повече сладки и сочни плодове. Крушите и прасковите вършат страхотна работа за хората с телесен тип Питта. Женското биле и семената от копър също са добър вариант. Питта трябва да се хранят по три пъти на ден и да си лягат преди 22:00 часа.

Хората с телесен тип Вата обикновено трупат излишни килограми, когато са изложени на някакъв стрес. За да намалят стреса е добре Вата да медитират редовно, поне два пъти на ден. Хората с телесен тип Вата трябва да се хранят в спокойна атмосфера и не бива да ядат бързо.

Препоръчани продукти

loading...

Подобни статии

Дневни режими

Дневни режими

Тези режими са пример за това, как би трябвало да прекарваме времето си според аюрведичния идеал. Ак...

Кухненски пособия

Кухненски пособия

Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните...

Приготвяне на зеленчуци

Приготвяне на зеленчуци

Древните Ведически култури се отнасят с огромно уважение към храната и нейното приготовление. Третир...