Назад до Хранене според Аюрведа

Аюрведа начини за контрол на теглото

Аюрведическия подход за поддържане на оптимално тегло и сваляне на излишните килограми е много прост и ясен. Ето какво се препоръчва за различните типове тяло според Аюрведа – Кафа, Питта и Вата.

Телесен тип Кафа има най-големи проблеми с поддържането на оптимално тегло. Метаболизма на Кафа е по-бавен, затова те са много по-склонни към напълняване. Елементите на Кафа са Земя и Вода, затова една от стратегиите за по-бърз метаболизъм е като се увеличи елемента Огън. Ароматните храни с пикантни подправки като черен пипер, джинджифил и къри са добър избор. Яжте повече храни, които са лесни за храносмилане – топли и варени. Не яжте нищо пържено и избягвайте захарта и млечните продукти.

Хората с телесен тип Питта също могат да имат проблеми с контролирането на оптималното тегло. Това обикновено се получава, когато в организма има недостиг на храносмилателни ензими и твърде много киселини. В този случай има излишък на елемента Огън, затова не бива да се ядат пикантни храни. Вместо това трябва да се хранят с повече сладки и сочни плодове. Крушите и прасковите вършат страхотна работа за хората с телесен тип Питта. Женското биле и семената от копър също са добър вариант. Питта трябва да се хранят по три пъти на ден и да си лягат преди 22:00 часа.

Хората с телесен тип Вата обикновено трупат излишни килограми, когато са изложени на някакъв стрес. За да намалят стреса е добре Вата да медитират редовно, поне два пъти на ден. Хората с телесен тип Вата трябва да се хранят в спокойна атмосфера и не бива да ядат бързо.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...